Мушка јуниорска репрезентација Србије, играчи до 19 година старости, отпутовала је данас у Грчку, где ће 27. јуна до 5. јула учествовати на Светском првенству које се одржава на Криту. Српски јуниори сврстани су групу „Д“ где ће им ривали у првој фази шампионата бити селекције Доминиканске Републике, Јужне Кореје и домаћина Грчке. Селектор нашег младог тима, Александар Бућан, упркос крактом периоду за припреме и бројним проблемима са повредама, верује у постизање запаженог резултата на Криту.

 

Бићемо најмлађи тим на шампионату. У нашем саставу је само пет играча излазног годишта, четири играча имају 18, три свега 17 година. Ова чињеница представља улагање у млађе играче, али нас не удаљава од потребе да се боримо за постизање високог резулатата. Нисмо били комплетни током припремног периода и то је главни разлог што још увек нисмо у оптималној такмичарској форми, али се надам да ће наша игра бити све боља како шампиоант буде одмицао. Капитен Стефан Лазаревић добио је зелено светло од медицинске комисије само два дана пре поласка у Грчку. Због клупских обавеза Вања Маринковић и Милош Глишић одрадили су само неколико тренинга. Александар Аранитовић и Бориша Симанић имали су најпре школске, затим обавезе и на интернационалном кампу, тако да нису били са нама прве три недеље. Давид Миладиновић, Илија Ђоковић и Данило Остојић су нам се прикључили на половини припремног периода такође због обавеза у клубу. Стефан Пено и Радован Ђоковић су били ван строја једно време. И поред свих наведених проблема, имам поверење у ове младе момке, верујем у њихове могућности, убеђен да можемо далеко стићи на овом Светском првенству – истиче Александар Бућан.

 

Што се тиче ривала из „Д“ групе, селектор српских јуниора тврди, да никока не треба потценити, али ни преценити:

 

Систем такмичења на овом шампиоанту је веома опасан. Свих 16 екипа ће наставити такмичење после прве фазе кад крећу елиминационе борбе. Зато ће сваки дуел за овај млади тим бити велики изазов. Прва утакмица на сваком такмичењу је специфична и тешка. Знамо да неће бити лако ни са Доминиканском Републиком која је показала квалитетне игре у припремном периоду. Јужна Кореја има специфичан стил игре, препознатиљив у Азији у свим категоријама. Међутим, проблем свих њихових селекција је висина игача, мањак квалитета на позциијама центра и крилног центра. Са Грцима се добро познајемо, може се рећи да смо им дужници, јер смо их два пута победили прошле године у веома узбудљивим утакмицама решеним у последњим минутима. Домаћини су, силно желе реванш пред домаћом публиком. Лидер екипе је играч Панатенаикоса Василис Харалампопулос, са запаженом улогом у сениорском тиму, са искуством играња у Евролиги – закључио је Александар Бућан, селектор јуниорске репрезентације Србије.

 

 

Србију ће на Светском првенству на Криту представљати: Илија Ђоковић (ФМП), Стефан Лазаревић (ФМП), Данило Остојић (ФМП), Давид Миладиновић (ФМП), Бориша Симанић (ФМП), Вања Маринковић (Партизан), Милош Глишић (Партизан), Радован Ђоковић (Мега Лекс), Војислав Стојановић (Црвена звезда), Александар Аранитовић (Црвена звезда), Стефан Пено (Барселона, Шпанија) и Василије Вучетић (Олимпија, Словенија).

У Стручном штабу јуниорске репрезентације Србије поред селектора Александра Бућана налазе се још помоћни тренери Александар Бјелић, Марко Симоновић и Никола Марковић, кондициони тренер Милош Цветановић и физиотерапеут Аљоша Љубичић.

РАСПОРЕД ОДИГРАВАЊА УТАКМИЦА У ГРУПИ „Д“

  1. јун: Србија – Доминиканска Република (17:15), Грчка – Јужна Кореја (19:30)
  2. јун: Србија – Јужна Кореја (16:45), Грчка – Доминиканска Република (19:30)
  3. јун: Доминиканска Република – Јужна Кореја (19:30), Грчка – Србија (19:30).