Мушка репрезентација Србије, играчи рођени 2000. године и млађи отпутoвала је на Европско првенство које се од 12. до 20. августа одржава у Радому (Пољска). Изабраници селектора Милана Јосића играће у групи “Д” са селекцијама Финске, Естоније и Грчке. Српски кадети дуго су се спремали за континентални шампионат на који одлазе са пуно оптимизма. Наш млади тим је вредно радио протеклих недеља, а контролне утакмице и тријумф на веома јаком турниру у Француској показали су да са пуним правом јуришају на једну од медаља у Пољској.

План и програм припрема је у потпуности испуњен. Имали смо максималне услове за рад и добру атмосферу тако да смо могли да урадимо све што је потребно како би спремни дочекали старт шампионата. Ако се томе дода и чињеница да нисмо имали проблема са повредама јасно је да је све прошло у најбољем реду. Можда нам је недостајала још нека јача провера, као што је био турнир у Француској, али и без тога урадили смо све што је било неопходно – уверава Милан Јосић.

Селектор српских кадета уверава да он и његови изабраници једва чекају да почне Европско првеснтво. Такође, проверени стручњак не крије ни амбције у Пољској.

Од првог тренинга, а било их је тачно 50 овог лета, почињали смо са радом са једним истим питањем: “Ко ће бити првак Европе”. Одговор је био увек једногласан и гласан – “Србија”! Наравно да то желе и други, који су много више на окупу и који годишње одрже од 150 до 200 заједничких тренинга. Верујем да имамо квалитет и таленат, тимски дух и одличну атмосферу, да после дугогог низа година донесемо Србији златну медаљу у овој конкуренцији. Свесни смо да смо поставили високе циљеве, да неће бити лако, али ћемо ићи корак по корак, од утакмице до утакмице и надам се испунити оно што смо зацртали – јасан је селектор Јосић.

О квалитетима ривала у групи, наш Стручни штаб има одређе информације, али резултати у овој фази шампионата нису пресудни, јер после тога следи елиминациона фаза у којој нема поправног:

Нови систем такмичења је помало неправедан према фаворитима. Један лош дан може скупо да кошта. Надам се да се то нама неће десити. Доста смо разговарали, момци добро знају шта их чека и какав је пут до успеха у Пољској. Много смо радили на одбрани коју ако одиграмо бар 25-30 минута на високом нивоу за нас нема проблема. Свесни смо да је дефанзивна игра кључ успеха на свим такмичењима. Имамо одличну унутрашњу линију, два веома талентована центра који долазе лако до офанзивних скокова и дају на другу шансу у нападу. Наравно, Пецарски и Петрушев нису јеидна решења у офанзивним акцијама, у шта ће се већ уверити наши ривали у Пољској – закључио је Милан Јосић, селектор српских кадета.

Србију ће на Европском првенству у Пољској представљати следећих 12 кошаркаша: Марко Пецарски (Мега Лекс), Богдан Недељковић (Мега Лекс), Михајло Стојанов (Беко Београд), Ален Смаилагић (Беко Београд), Матеја Јовановић (Партизан НИС), Урош Исаиловић (Партизан НИС), Зоран Пауновић (Црвена звезда Телеком), Лазар Васић (Црвена звезда Телеком), Тома Васиљевић (Спортс Врлд Нови Сад), Далибор Илић (Игокеа, Република Српска), Филип Петрушев (Басконија Лаборал, Шпанија) и Лазар Живановић (Реал Мадрид, Шпанија).

У Стручном штабу поред селектора Милана Јосића, налазе се његови помоћници Иван Смиљанић, Душан Стојков и Зоран Вранеш, као и физиотерапеут РасткоТанчић.