Мушка кадетска репрезентација Србије, играчи рођени 2003. године и млађи, отпутовала је данас у Немачку где ће уторак у Бад Ајблингу против домаће селекције одиграти последњу контролну утакмицу пред одлазак у Италију на Европско првенство које се од 9. до 17. августа одржава у Удинама. Селектор српских кадета Саша Никитовић задовољан је припремним периодом чија је круна била учешће на летњем Европском фестивалу младих (ЕЈОФ) у Азербејџану на коме је Србија освојила бронзану медаљу.

– Почели смо са радом 1. јула на Златибору, одиграли до сада осам контролних утакмица, а дуел са Немачком биће нам последедња провера. На ЕЈОФУ смо имали прилику да стекнемо увид у наше, али и могућности ривала који нас чекају на Европском првенству. Генерално, веома сам задовољан урађеним, начином на који су момци радили и понашали се све време. Једино је сенку на припремни период бацила повреда Николе Јовића, који је поломио кост на шаци и неће моћи да буде са нама на шампионату у Италији – истиче селектор Никитовић.

Србија ће играти у групи “Д”, а ривали ће јој бити селекције Француске, Грчке и Босне и Херцеговине.

– Систем такмичења је такав да резултати у групној фази такмичења нису од пресудног значаја. Наше селекције до 18 и 20 година биле су прве у групи, али нису успеле да добију мечеве у осмини финала. Утакмица са којом почиње нокаут фаза је преломна и за њу треба бити максимално спреман. Сигурно је да нећемо да калкулишемо, због атмосфере и тимске хемије желимо победу на сваком мечу. Без обзира које место заузмемо очекује нас тежак ривал у осмини финала, јер укрштамо са можда најјачом групом у којој су Литванија,  Турска, Словенија и Естонија.

Што се тиче амбиција селектор Никитовић има веома јасан став:

Ово је веома талентована генерација пред којом је светла будућност. Потребно је да буду заједно и играју у континуитету на великим такмичењима. Први циљ који смо зацртали је одлазак на Светско првенство следеће године за шта је потребан пласман међу први пет на шампионату у Италији. Да ли можемо и желимо више од тога? Свакако. Али најпре да се пласирамо у четвртфинале, а после тога је апсолутно све могуће – закључио је селектор српских кадета, Саша Никитовић.

Србију ће на Европском првенству предствљати следећих 12 кошаркаша: Стефан Стефановић (Беовук), Михаило Петровић (Партизан НИС), Илија Милијашевић (Партизан НИС), Никола Шарановић Црвена звезда мтс), Никола Радовановић (Будућност Бјељина), Никола Ђуришић (Бањица Мега), Матија Белић (Живкобаскет), Вук Бошковић (Игокеа), Филип Бранковић (Црвена  звезда мтс), Стефан Дабовић (Динамик), Алекса Обрадовић (Земун) и Марко Марковић (ОКК Леотар Требиње).

У Стручном штабу У16 репрезентације Србије поред селектора Саше Никитовића биће помоћни тренери Бранислав Вићентић и Мирослав Милић, кондициони тренер Немања Јовићевић, физиотерапеут Ђорђе Царевић и тим менаџер Ненад Јерковић.