Мушка кадетска репрезентација Србије припрема се у Крагујевцу за престижни „Турк Телеком“ турнир који их од 28. јануара до 5. фебруара очекује у турској Сакарији, а на коме ће поред наше и селекције домаћина учествовати још десет У16 националних тимова.

– Све што радимо са овом селекцијом је у склопу припрема за Европско првенство кадета које се у јулу одржава у Литванији и Летонији. Пратимо 45 играча, од којих је њих 20 на припремама у Крагујевцу. Одабраних 12 путоваће и играти на једном од највећих кадетских турнира који се традиционално одржава у Турској – истиче Дејан Мијатовић, тренер свих млађих мушких селекција у КСС.

Најбољи српски кадети у Крагујевцу су од 8. јануара где је предвиђено да се на седмодневним прирпемама што боље упознају и ураде на тренинзима што је могуће више:

– Уводимо основне принципе игре у одбрани и нападу. Желимо што више да убрзамо игру у транзицији, остваримо што више контранапада, јер је то по оцени Стручног савета оно што највише недостаје у игри наших млађих националних селекција. Такође, желимо што боље да упознамо ове младе кошаркаше, који ће први пут имати међународна искушења, да видимо шта од њих можемо да очекујемо у будућности. Сви ће добити прилику, јер у договору са Дејаном Бодирогом и Драганом Тарлаћем желимо да обиђемо сваки кутак Србије, испоштујемо сваки клуб, погледамо и пружимо шансу сваком талентованом играчу, зато што је то једини начин да се наша кошарка врати на стазе старе славе.

Иако су ривали на „Турк Телеком“ турниру у Сакарији велика непознаница, Дејан Мијатовић, истиче да су амбције максималне.

– Одиграћемо шест-седам јаких мечева, што је одлична прилика да видимо колико смо урадили, а иделано би било да резултати буду позитивни, како би екипа стекла победнички менталитет. Увек сам понављао да свака селекција Србије мора на међународним такмичењима да пружи сто одсто борбености и озбиљности и да се увек бори за највише циљеве. Тако ћемо се понашати и у Турској, а коначан пласман на турниру ће показати колико смо били успешни – закључио је Дејан Мијатовић, тренер свих млађих мушких селекција у КСС.

На припремама у Крагујевцу налази се следећи 20 кошаркаша: Иван Даскаловић, Недељко Пријовић, Стефан Лазаревић, Никола Ракићевић (Црвена звезда Београд), Радован Ђоковић, Андрија Матић (Мега визура), Јован Грујић (Партизан мтс), Јован Старинчевић (Звездара-звезда), Алекса Корачин, Василије Вучетић (Флеш Београд), Ђорђе Бјелобаба (Визура Нови Београд), Марко Стајковски (Војводина Србијагас), Јанко Симић (Баскет топ Крагујевац), Јован Анђелковић (Младост Зајечар), Илија Ђоковић (Маратон Јагодина), Никола Павловић, Гојко Ђоковић (Хемофарм Вршац), Стефан Пено (ОКК Београд), Марко Радовановић (Младост Чачак) и Вукан Стојановић (Нибак Ниш).

Тренеру Дејану Мијатовићу у раду помажу његови асистенти Александар Матовић, Вања Гуша и Никола Марковић, као и физиотерапеут Тодор Галић.