Најбољи кадети Србије отпутовали су у поподневним часовима на Европско првенство које ће се од одржати у Литванији и Летонији од 19. до 29. јула. Изабраници селектора Марка Ичелића такмичиће се у групи „Ц“ са селекцијама Литваније, Немачке и Словеније.

– Екипа је доста напредовала за скоро три месеца колико смо заједно на окупу. Освојили смо у последње време турнире у Беневенту и Зрењанину. Играли против готово свих ривала који нас очекују на шампионату, схватили да против сваког можемо да се боримо за победу. Постали смо тим, у правом смислу те речи, имамо добру атмосферу. Зато путујемо на Европско првенство спремни да изгарамо на сваком мечу и пружимо максимум – истакао је селектор Ичелић.

Резултатски циљ није постављен, У16 селекција Србије ће у Литванији и Летонији покушати да покаже да у нашој земљи још увек има великих талената и да се игра добра кошарка:

– Ово су дечаци од 16 година, први пут се сусрећу са оваквим системом рада, притиском, свакодневним тренинзима и утакмицама. Никад до сада нису били одвојени од куће скоро три месеца. Имају сјајну енергију, велико срце, инат, тимски дух и никад се не предају. То су наши адути, мада је на кадетским шампионатима тешко говорити о фаворитима и амбицијама. Статистика каже да су у последњих неколико година, тријумфовале селекција које су губиле најмање лопти, имале добре проценте шута, поготово са линије слободних бацања.

Ривали нашем младом тиму у групи „Ц“ биће селекције Немачке, Литваније и Словеније:

– Изузетно тешка група. Немци су први ривал, а познато је колико значе премијерне утакмице на сваком шампионату. Победили смо их недавно на турниру у Италији. Играју чврсто, дисциплиновано. Имају искусног тренера који три године ради са том генерацијом. Литванија је атипична екипа, препознатљива по комбинованим одбранама и форсирању шута са свих позиција, поготово из даљине. Имаће подршку публике, што ће им сигурно бити додатни мотив. Словенија је такође одлична екипа. Форсирају зонску одбрану, доста трче, нарочито су опасни ако их крене шут – закључио је Марко Ичелић, селектор кадетске репрезентације Србије.

Србију ће на шампионату Европе за кадете у Литванији и Летонији представљати следећеих 12 кошаркаша: Никола Павловић, Душан Ковачевић, Василије Вучетић, Марко Радовановић, Иван Даскаловић, Стефан Лазаревић, Илија Ђоковић, Јован Старинчевић, Вукан Стојановић, Слободан Јовановић, Стефан Пено и Милош Глишић.

Поред селектора Марка Ичелића у Стручном штабу мушке У16 селекције Србије биће још помоћни тренери Милош Обреновић, Никола Марковић и Вања Гуша, као и физиотерапеут Младен Ђорђевић.

Кадетска репрезентација Србије прву утакмицу на шампионату одиграће 19. јула од 15:00 часова против селекције Немачке.