Мушка „А“ репрезентација Србије започиње припреме за Олимпијске игре. Српски национални тим окупио се данас у београдском хотелу „Краун Плаза“, где је одржана и уводна конференција за медије пред сам почетак припрема.

Услед тужне вести о смрти легендног Драгана Капичића, конференција за медије је почела минутом ћутања у славу освајача златне медаље на првенствима Европе (1975) и света (1970), као и некадашњег председника Кошаркашког савеза Србије.

Након тога, пред великим бројем представника медија су говорили председнк КСС Предраг Даниловић, селектор „Орлова“ Светислав Пешић и капитен репрезентације Србије Богдан Богдановић.

–  Што се тиче самих Олимпијских игара и КСС, желео бих да напоменем да КСС иде са три селекције, 3×3, женска репрезентација која трећи пут узастопно иде на Олимпијске игре и мушка селекција. Мислим да је то први пут у историји и да је то невероватна ствар. Улога КСС у свему томе јесте да све те селекције од најмлађих до прве А селекције имају одличне, односно сигуран сам да имају феноменалне услове. Било би ружно прећутати и не захвалити се држави и пре свега председнику, елементарно је васпитање када неко помогне да се захвалите. Све остале ствари што се тиче стручног штаба и играча, свако треба да ради свој посао. И када смо то радили, имали смо добре резултате. Желим играчима пуно здравља, да тренирају, то су одлични момци, знамо какве квалитет имају и ако Бог да да се вратимо са добрим резултатом, а који је то резултат, видећемо. – нагласио је председник Даниловић.

Потом је говорио селектор Пешић:

– Ми званично почињемо припреме за Игре, иако скоро већ недељу дана, додуше индивидуално, радимо, поготово играчи који су раније завршили сезону. Они којима се сезона одужила, они су одмарали. Од вечерас крећемо, прва три дана настављамо са индивидуалним радом, уз обавезу тестирања и прегледа, обавеза према спонзорима и све што је битно. Већ 28. јуна крећемо са тимским припремама, претпостављам да сте поприлично информисани. Прва фаза се завршава у Старој Пазови са две тренинг утакмице против Холандије и Турске. После тога се наставља програм, идемо на утакмицу са Француском, па у Абу Даби са Аустралијом и САД. Враћамо се назад, па играмо са Јапаном. Можда организујемо још неку утакмицу, али то ће бити затвореног типа. Тешко је организовати нешто пошто су малтене све репрезентације у програмима због квалификација за Олимпијске игре. Оптимизам је увек присутан и добар. Међутим, увек полазимо од реалних циљева које постављаш пред екипу и које сви покушавамо да остваримо. Реални циљеви су понекад тешко оствариви. Ми се сада налазимо на почетку процеса, да спремимо екипу за оно што нас чека у „квалификацијама“ у Лилу, па да се квалификујемо за Париз. Оно што вас увек занима, ми бисмо били сви срећни, мада нисам са екипом о томе још разговарао, са било којом медаљом. Хемија је најважнија у процесу у којем се налазимо. Тачно је да имамо талента и квалитет, али најважнији процес у којем се налазимо је хемија. Морамо да направимо хемију која ће нас вући, да нам ништа није тешко, да некад превазиђемо неке ствари на терену… То је сада приоритет – нагласио је Пешић.

Капитен Богдан Богдановић је на конференцији за медије изјавио:

– Олимпијске игре су сам врхунац спорта и драго ми је да имамо подршку јавности. Што се тиче саиграча и екипе, могу да кажем да смо спремни за рад и Олимпијске игре, причам ментално, не физички још, за то је задужен селектор. Драго ми је да смо и ову годину дошли припремљени, надам се да ће нас повреде заобићи. Као и сваког лета, и ово треба да почнемо стварањем унутрашње хемије, да будемо срећни и задовољни са тим што имамо, тим друштвом пре свега. Не треба да се оптерећујемо око других ствари. Треба бити искрен према себи, ја сам ово заволео. Имао сам част и привилегију да видим од неких старијих саиграча како се опходе према дресу репрезентације, шта им је то донело у животу у каријери. Није све само игра, већ живот и искуство. Увек се нађе енергија за такве ствари. Жао ми је што опет немамо комплетан тим, али, тако се отворе врата за неке нове играче. Треба поштовати када неко не може, треба гледати ствари са позитивне ствари. То је спорт и лепота спорта. – поручио је Капитен.

Комплетну фото галерију погледајте овде

https://disk.yandex.com/d/YIOFhvou4uMVug