Мушка У16 селекција Србије отпутовала је у Турску где ће од 1. до 9. фебруара учествовати на престижном кадетском турниру у Сакарији што ће им бити једна од најзначајнијих провера за Европско првенство у Украјини (8.-18. август). Изабраници селектора Дејана Мијатовића играће у групи „А“ са селекцијама, Француске, Кине, Летоније, Шведске и Турске. У групи „Б“ надметаће се: Аргентина, Словенија, Црна Гора, Немачка, Грчка и Украјина.

– Турнир у Сакарији је традиционално квалитетан. Веома важна провера свих кадетских селекција осам месеци пред старт Европског првенства. Одиграћемо чак осам утакмица за девет дана, што је напорније од ритма који ће ове дечаке чекати на шампионату Европе. Многима ће ово бити прво међународно искуство, што је сјајна прилика да осете притисак који ће их редовно чакати у наставку репрезентативне каријере, да одмере снаге са квалитетним противницима. Ово није коначан списак кандидата који ће бити позвани на званични почетак припрема, јер ћемо до тада пружити прилику и неким другим кандидатима које пратимо већ дуже време – истакао је Дејан Мијатовић.

Иако је у питању турнир на коме резултати нису у првом плану, Мијатовић наглашава да је стицање победничког менталитета у репрезентативном дресу веома битно.

– Поред тога што желимо да играчи усвоје основне фундаменте у игри на којима инсистирамо, агресивност, контакт игру, транзицију, јаку одбрану из које проистиче доста лаких поена, важно је да увек имају за циљ прво место. Није лако тријумфовати на турниру у Сакараији, али ћемо на сваком мечу пружити максимум, покушати да остваримо што бољи пласман и да на што лепши начин репрезентујемо Србију и нашу кошарку.

Србију ће на турниру у Сакарији представљати следећих 12 кошаркаша:Вања Маринковић, Филип Аничић, Димитрије Спасојевић, Милош Глишић (Партизан мтс), Слободан Јовановић (Земун), Никола Спасов (Нибак Ниш), Стефан Кенић, Стефан Николић, Војислав Стојановић, Давид Миладиновић (Црвена звезда Телеком Београд), Лука Радовић(Борац Чачак) и Стефан Пено (Барселона, Шпанија).

У Стручном штабу поред селектора Дејана Мијатовића, налазе се још помоћни тренери Марко Бараћ и Милан Јосић, као и физиотерапеут Петар Петровић.

РАСПОРЕД МЕЧЕВА :
1. фебруар: Србија – Француска (16:15)
2. фебруар: Србија – Кина (14:00)
3. фебруар: Србија – Летонија (14:00)
4. фебруар: Србија – Шведска (16:15)
5. фебруар: Србија – Турска (18:30)

Од 7. до 9. фебруара на турниру у Сакарији на програму су мечеви за пласман.

Турнир У16 репрезентација у Сакарији (Турска), од 1. до 9. фебруара 2013., се може пратити на следећем линку: http://www.tbf.org.tr/u16t