Мушка кадетска репрезентација Србије путује данас у Кијев (Украјина) где ће од 8. до 18. августа учествовати на Европском првенству за играче до 16 година старости. Изабраници селектора Вање Гуше са доста оптимизма путују на шампионат, јер су у припремном периоду веома добро радили, а између осталог освојили су златну медаљу на летњем Олимпијском фестивалу младих (ЕYОФ) у Холандији, а врло добру форму потврдили су и тријумфом на међународном туниру у Бору, где су савладали селекције Украјине, Немачке и Грчке.

– Иза нас је седам недеља рада, учешће на EYOF-у који је био много више такмичарски него припремни турнир. Задоваљан сам како је екипа приступала обавезама, како су се момци понашали и заиста са те стране немам никаквих примедби. Милсим да је екипа у потпуности спремна на физичком и тактичком плану и да ће врхунац форме достићи на шампионату у Украјини – истиче Вања Гуша, селектор српских кадета.

Србија ће на Европском првенству у Украјини играти у групи “Ц” са селекцијама Француске, Пољске и Црне Горе.

– Група је прилично изједначена, као што ће уосталом бити и цео турнир. Французе смо победили на EYOF-у, о Пољској и Црној Гори смо успели да се добро информишемо, погледамо неке њихове утакмице. Поштујемо све ривале, али највише гледамо себе, размишјаћемо од утакмице до утакмице, трудити се да пружимо максимум у сваком тренутку.

Као примарни циљ селектор Гуша је зацртао једно од првих пет места које гарантују учешће на У17 Светском првенству које се следеће године одржава у Дубаиу (Уједињени Арапски Емирати):

– Последњу златну медаљу у овој конкуренцији освојили смо 2007, прошле године смо били трећепласирани. Верујем да ова селекција може до четвртфинала, када почињу борбе за медеље. После тога је заиста све могуће, јер много је одличних селекција, фаворита за најсјајније одличје, а пре свега треба издвојити селекције Грчке, Француске и Италије – закључио је Вања Гуша, селектор мушке У16 репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству у Украјини представљати следећих 12 играча: Војислав Стојановић, Давид Миладиновић, Александар Аранитовић, Никола Ракићевић, Стефан Кенић, Вања Маринковић, Филип Аничић, Милош Глишић, Слободан Јовановић, Никола Ћирковић, Стефан Пено и Бориша Симанић.

У Стручном штабу У16 репрезентације Србије поред селектора Вање Гуше, налазе се још помоћни тренери: Милан Јосић, Ђорђе Шијан и Филип Соцек, као и физиотерапеут Младен Ђорђевић.

Прву утакмицу на шампионату у Украјини српски кадети одиграће у четвртак 8. августа (17:45) против селекције Француске.