Мушка У16 репрезентација Србије отпутовала је из Ниша за Скопље, где ће од 5. до 13. августа учествовати на Европском првенству.

После припрема на Дивчибарама и у Вршцу, наш тим је завршни циклус рада обавио у Нишу, где је против Црне Горе имао и генералну пробу. Селектор Милош Исаков-Ковачевић пред пут у Скопље је одредио и коначних 12.

Србију ће на Европском првенству у главном граду Северне Македоније престављати следећи играчи: Ђорђе Шекуларац, Огњен Срзентић, Андреј Бјелић, Василије Стојић, Александар Гољовић, Филип Раичевић, Василије Јовановић, Петар Радовић, Стефан Марјановић, Дарис Сијарић, Вук Зелић и Петар Остојић

Пре него што се осврнуо на оно што чека његов тим, селектор Исаков-Ковачевић је желео да нагласи:
– Пре свега, једно велико браво за У18 репрезентацију, тренера, стручни штаб, играче и све људе из Савеза који су били уз њих и ту за њих све време. Колико год ми сви били научени да очекујемо борбу за највиши пласман, оно што су они урадили у Нишу је нешто што ће тек временом добити на тежини и значају у наредним годинама.

Када је у питању његов тим, Исаков-Ковачевић је додао:
– Што се нас тиче, ову генерацију очекује прво званично такмичење. Оно што радује је понашање, професионализам и посвећеност свих момака од првог дана тренажног процеса који је сам по себи био одличан и током којег су сви момци напредовали из дана у дан. Након пријатељских утакмица стекли смо јаснију слику где смо тренутно у односу на остале репрезентације у овом узрасту. Увидели смо ствари у којима смо тренутно у дефициту, које нису занемарљиве, али исто тако овај период од 30 дана смо искористили да пробамо да у току самог Првенства те ствари сакријемо, а акценат ставимо на ствари у којима видимо нашу предност и кроз које ћемо тражити шансу за позитивним резултатом.

На Европском првенству наш тим је у Д групи са селекцијама: Летоније, Грчке и Пољске. Као што је познато, сви тимови иду даље, а наша група се у осмини финала укршта са Ц групом где су: Немачка, Израел, Шпанија и Финска. Такмичење отварамо утакмицом против Грчке, у суботу од 21 час. О очекивањима на Евробаскету, Исаков-Ковачевић је рекао:
– Једини исправни приступ је да на самом Првенству идемо од меча до меча, да будемо увек на такмичарском максимуму, стрпљиви и да нашим играчима увек пружимо подршку са циљем да најбоље могуће изгледамо у осмини финала.

Осмина финала на програму је 9. августа, дан касније играју се мечеви четвртфинала и разигравања за пласман. После слободног дана, полуфинала су заказана за 12. август, а мечеви за медаље и коначан пласман играју се 13. августа.

А група
Словенија
Италија
Турска
Црна Гора

Прво коло (5. август): Словенија – Црна Гора у 13,30, Италија – Турска у 16.
Друго коло (6. август): Турска – Словенија у 13,30, Црна Гора – Италија у 21.
Треће коло (7. август):  Словенија – Италија у 16, Турска – Црна Гора у 21.

Б група
Северна Македонија
Литванија
Француска
Белгија

Прво коло (5. август): Северна Македонија – Белгија у 18,30, Литванија – Француска у 21.
Друго коло (6. август): Белгија – Литванија у 16, Француска – Северна Македонија у18,30.
Треће коло (7. август): Француска – Белгија у 13,30, Северна Македонија – Литванија у 18,30

Ц група
Немачка
Израел
Шпанија
Финска

Прво коло (5. август): Немачка – Финска у 13,30, Израел – Шпанија у 16.
Друго коло (6. август): Финска – Израел у 13,30, Шпанија – Немачка у 21.
Треће коло (7. август): Немачка – Израел у 16, Шпанија – Финска у 18,30.

Д група
Србија
Летонија
Грчка
Пољска

Прво коло (5. август): Летонија – Пољска у 18,30, Србија – Грчка у 21.
Друго коло (6. август): Грчка – Летонија у 16, Пољска – Србија у 18,30.
Треће коло (7. август): Летонија – Србија у 13,30, Грчка – Пољска у 21.