Репрезентација Србије путује у уторак на Европско првенство за играче до 18 година које ће се од 18. до 28. јула одржати у Летонији. Селектор српских јуниора Александар Бућан задовољан је урађеним у припремном периоду у коме су његови изабраници остварили максималан учинак на десет контролних утакмица, од којих свакако треба издвојити тријумфе на јаким међународним турнирима у Бору и Сарагоси.

– У сваком случају задовољан сам прирпемним периодом, свим фазама тренажног процеса, као и приказаним на контролним утакмицама. Идемо на Европско првенство да валоризујемо урађено у претходних шест недеља. Својим односом према раду, професионалношћу, залагањем на тренинзима и утакмицама, овај тим је заслужио добар резултат на шампионату у Летонији. Ипак, ови момци се на заносе постигнутим у прирпемном периоду, свесни су да ће такмичарски квалитет и потенцијал морати да покажу на мечевима Европског првенства.

Селектор Бућан истиче да ова генерација није направила знчајније резултате на претходним шампионатима Европе (девето место на кадетском првенству 2011. године) и да због повреда није могао да рачуна на доста играча са првобитног списка кандидата:

– Ребић, Ристић, Каплановић, Гудурић, Тејић, Јокић, Шалић и Симовић су играчи који су били на првом списку кандидата за Европско првенство. Симовић се на жалост повредио првих дана прирпема, имао огромну жељу да настави са тренинзима, али повреда је захтевала дуже лечење. Осталима су констатоване дијагнозе различитог типа и карактера здравствених тегоба, тако да су на њихову и нашу жалост били неспремни за припреме и наступ на Европском првенству. Снагом воље, адекватним третманом лекарске комисије, а пре свега жељом да играју у репрезентативном дресу, неколико играча је успело да превазиђе повреде задобијене током припрема и контрлоних мечева. На пример, опоравак капитена Брана Ђукановића, који се повредио на турниру у Шпанији, тече по плану, али постоји могућност да неће бити у стању да нам помогне у првих неколико утакмица на првенству.

Репрезентација Србије играће на Европском првенству у Летонији у групи „А“ са селекцијама Словеније, Франуцуске и Литваније:

– Француска је свакако фаворит у групи, али и један од главних кандидата за освјање једне од медаља. Словенија је селекција која зна да побеђује, ова генерација је пре две године била шампион на кадетском шампионату „Б“ дивизије. Шта рећи о било којој селекцији Литваније, кад је у тој земљи, можда јединој на свету, кошарка спорт број један – закључио је Александар Бућан, селектор У18 репрезентације Србије.

Боје репрезентације Србије на Европском првенству у Летонији браниће следећих 12 кошаркаша: Огњен Јарамаз, Раде Загорац, Василије Пушица, Драган Апић, Алекса Југовић, Божидар Бабовић, Брано Ђукановић, Миленко Вељковић, Александар Бурсаћ, Стефан Љубенковић, Василије Вучетић и Дејан Давидовац.

Поред селектора Александра Бућана у стручном штабу У18 репрезентације Србије налазе се још помоћни тренери Марко Симоновић, Ацо Бјелић и Бојан Салатић, као и физиотерапеут Петар Петровић.