Млада репрезентација Србије допутовала је на Крит где ће се од 8. до 20. јула одржати Европско првенство за играче до 20 година старости. Изабраници селектора Дејана Мијатовића налазе се у групи „Б“ са селекцијама Словеније, Шпаније, Немачке и Шведске. Селектор Мијатовић уверава да ће наш тим пружити максимум на шампионату и учинити све да се оствари што бољи пласман:

– Припремали смо се у веома специфичним условима. Играчи су нам се што због повреда, продужетка сезоне условљеним мајским поплавама прикључивали сукцесивно, тако да смо многе проблеме решавали у ходу. Оно што морам да истакнем, да је свако од њих тренирао и радио са огромном енергијом и жељом, безусловно се стављајући у службу тима. Нисмо имали превише контролних утакмица у Србији, тако да нам је учешће на турниру „Тургур Атакол“ у Турској била једина провера. У Истанбулу смо одиграли одлично, остварили пет тријумфа и на крају освојили турнир, што је свакако утицало на самопоуздање и оптимизам пред почетак Европског првенства – истиче Мијатовић.

Као и увек селектор Мијатовић наглашава да се репрезентације Србије мора борити за највиши пласман:

– Играче од првог дана у репрезентацији треба учити да се боре за прво место, за медаље и трофеје, да треба да стреме према највишим циљевима. Доста играча из овог тима је освајало медаље на европским и светским првенствима. И тада, а и сада, није нас занимало ко нас напада, већ за кога играмо и чије боје бранимо. Играмо за Србију и бранимочаст и углед наше кошарке.

Према зацртаном циљу најпре у конкуренцији Словеније, Шпаније, Немачке и Шведске, треба ићи стрпљиво, корак по корак, од утакмице до утакмице:

– Тренутно смо искључиво окренути првој утакмици против селекције Словеније. Зна се да премијерни меч носи са собом много више набоја и нервозе, а поготово кад се игра против селекције из бивших република. Имамо добру атмосферу, спремни смо да се жестоко боримо, верујем да смо се добро припремили у датим околностима и да ће нам форма расти како турнир буде одмицао – закључио је Дејан Мијатовић, селектор У20 репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству на Криту представљати следећих 12 играча: Махајло Андрић, Петар Аранитовић, Ђоко Шалић (Партизан НИС), Ђорђе Каплановић (ФМП), Младен Ђорђевић (Црнокоса), Стефан Пот (Војводина), Јован Новак (Вршац) Огњен Јарамаз (Мега Визура), Огњен Добрић, Никола Ребић, Марко Тејић(Црвена звезда Телеком) и Никола Јанковић (Пепинстер, Белгија). Стручни штаб наше младе репрезентације поред селектора Дејана Мијатовића, чине још помоћни тренериДушан Алимпијевић, Марко Бараћ и Никола Марковић, као и физиотерапеут Марко Сокић.


РАСПОРЕД УТАКМИЦА:

09. јул: Србија – Словенија(17:00)
11. јул: Србија – Шпанија (17:00)
12. јул: Србија – Шведска (19:15)
13. јул: Србија – Немачка (19:15)