Млада репрезентација Србије, играчи рођени 1999. године и млађи, отпутовала је данас на Европско првенство које се од 13. до 21. јула одржава у Тел Авиву. Изабраници селектора Оливера Поповића припремали су се за ово такмичење месец дана, а главна провера било им је учешће на престижном турниру “Тургут Атакол” у Истанбулу на коме су заузели друго место. Србија ће на шампионату у Тел Авиву играти у групи “Б” са домаћином Израелом, Украјином и Италијом.

– Иза играча је дуга и напорна сезона, а припремни период за Европско првенство је био кратак. Неки су имали и проблема са повредама, тако да смо имали задатак да их истовремено опоравимо и припремимо за нова искушења. Урадили смо доста тога у ових месец дана. Одиграли смо две утакмицу у Вршцу против Француске, учествовали на турниру у Турској, где смо освојили друго место иако смо једини водили рачуна о расподели минутаже – истиче Поповић.

Селектор нашег младог тима очекује веома изједначен шампионат у Тел Авиву:

– Има бар шест-седам фаворита за медаље. Домаћин има одличан тим који брани титулу. Селекција Турске је најдуже на окупу, припремају се више од три месеца. Одлични су Литванци, Французи, Шпанци…На оваквим турнирима увек су могућа и изненађења. Обавеза сваке селекција Србије је да се бори за највиши пласман. Ни ми не бежимо од тога. Међутим, још је рано бавити се прогнозама. Видећемо какав ће бити жреб кад дође до укрштања у нокаут фази. Зато идемо од утакмице до утакмице. Због тога смо превасходно фокусирани на премијерни меч са селекцијом Израела.

Наш млади тим биће јачи за Марка Пецарског који се прикључио два дана пре поласка на шампионат:

Ова генерација је дефицитарна са високим игачима. Зато смо прикључили Пецарског који је играо за У19 селекцију на Светском првенству на Криту. Желимо да нас краси колективна игра, да будемо препознатљиви по чврстој одбрани из које ћемо моћи да развијемо контре и дођемо до што више лаких поена. Очекујем пун допринос свих 12 играча, јер то једини начин да дођемо до остварења наших циљева и високог пласмана – закључио је Оливер Поповић, селектор У20 репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству у Израелу представљати следећих 12 играча: Вук Вуликић, Михајло Јовичић, Тадија Тадић, Вук Ђорђевић, Алекса Ускоковић, Стефан Момиров, Ранко Симовић, Андрија Марјановић, Никола Мишковић, Марко Пецарски, Алекса Матић и Милош Стајчић.

 

ГРУПА “Б”

  1. јул: Србија – Израел (20)
  2. јул: Србија – Украјина (15)
  3. јул: Србија – Италија (17:15)