Млада репрезентација Србије, играчи рођени 1996. године и млађи, отпутовала је данас у Истанбул где ће од 5. до 9. јула учествовати на турниру “Тургут Атакол”. Биће то генерална проба за изабранике селектора Александра Бућана пред најважнији испит овог лета –  Европско првенство које од 16. до 24. јула одржава у Финској. Ривали нашег младог тима на овом престижном турниру који је одржава 21. пут по реду биће поред домаће селекције, репрезентације Литваније, Македоније и Француске.

– Иза нас је мање од десет дана тренажног процеса који смо спровели у Вршцу. Одиграли смо и две контролне утакмице против слеекције Финске. Остварили смо два тријумфа, против селекције која не припада горњем дому европске кошарке, али је било очито да у нашој игри има пуно осцилација и да још увек нисмо уиграни што је сасвим очекивано за ову фазу рада. Наравно било је позитивних ствари у нашој игри. У сваком случају немамо још пуно времена да дођемо до жељеног модела игре и праве форме –  истако је селектор Бућан.

Турнир у Истанбулу биће идеална прилика да се стекне прави увид у могућности нашег младог тима који ће на шампионату у Финској бранити златну медаљу коју је генерација „1995“ освојила лане у Италији:

– Очекују нас свакако далеко јачи ривали него што је то била селекција Финске. Одиграћемо за пет дана четири дуела и кроз утакмице покушати да се што више уиграмо и подигнемо ниво форме и самопоуздања. На турниру је требало да учествује и селекција Немачке која је одустала у последњи час. Имаћемо један дан више за тренинг што нам је у овом тренутку од велике важности. Резултат нам у овом тренутку није у првом плану, али као и увек, на сваком мечу ћемо се борити за победу  и учинити све да остваримо што бољи пласман – закључио је Александар Бућан, селектор У20 репрезентације Србије.

На турниру “Тургут Атакол” Србију представљати следећи играчи: Илија Ђоковић, Стефан Лазаревић, Давид Миладиновић,  Данило Остојић и Марко Радовановић (ФМП) Никола Павловић и Стефан Симић (Мега Лекс), Младен Грушановић (Јагодина), Стеван Јеремић (Беовук), Слободан Јовановић и Вања Маринковић (Партизан НИС), Стефан Пено (Барселона) и Василије Вучетић (Олимпија).

У Стручном штабу младе репрезентације Србије поред селектора Александра Бућана, биће још помоћни тренер Жарко Милаковић и физиотерапеут Михајло Михајловић.

 

“Тургут Атакол” 2016

 

  1. јул: Србија – Литванија 15:45
  2. јул. Србија – Македонија 13:30
  3. јул: Србија – Француска 15:45
  4. јул: Србија – Турска 18:00