У петак, 1. септембра, репрезентација Србије ће изаћи на мегдан старом ривалу, репрезентацији Италије. Утакмица у Аранета колосеуму почиње од 10.00 часова по српском времену (16.00 часова по локалном), а дан пре тога је екипа обавила тренинг у Филипини спорт комплексу.

Уочи дуела са Италијом, селектор Светислав Пешић је прво говорио о повеђеном крилном центру “Орлова” Бориши Симанићу који је синоћ оперисан.

– Најважанија вест је да је Бориша оперисан и да је сада у добром стању. То је за њега, његову породицу, а и за нас, најажније, не само што је Бориша наш играч, већ је и омиљен код свих наших играча и тренера. И одавде желим да му пошаљем пољупце и загрљаје. Операција је успела, уз велику помоћ доктора које је организовао наш професор Радовановић. Добро је да је професор био са њим. Ово је био шок за све нас који стварно нисмо очекивали да такав један ударац може да буде не болан, него трагичан. Али, добро је да се све то завршило…

О утакмици са Италијом, селектор Пешић је рекао:

– Што се тиче утакмице са Италијом, то је наша четврта утакмица са веома јаким противником кога ми веома добро знамо, али и они нас. Ми њих боље! Зато што они већ три године играју на свим такмичењима практично у непромењеном саставу. Уиграна су екипа, знају се веома добро. Ништа нису променили у начину игре. Напредовали су, наравно, као и свака екипа овде. Наша је ситуација тотално другачија у односу на Италију. Ми смо нова екипа, или да кажемо, са новим играчима. Њихова предност је та изузетно добра уиграност. Наша је једна велика жеља и мотивација. Само не би било добро да се превише палимо, да се мотивација  и велика жеља да се игра најбоље што се може, не врате као бумеранг. Морамо да останемо мирни, да се држимо плана игре, како треба против њих играти. И онда ћемо ту утакмицу да победимо. Ја у то уопште не сумњам, јер смо ми спремни за такав изазов.

Пред сутрашњи меч је са представницима медија разговарао и плејмејкер репрезентације Србије Алекса Аврамовић. И он је прво говорио о повређеном саиграчу Бориши Симанићу.

– Пре свега, много важније од кошарке је ова ситуација која се десила са Боришом. Ни крив ни дужан, на незгодном месту, у незгодно време, добио је ударац који га је одвојио од даљег наступа на Првенству. Желим да му у име свих играча и овако пожелим брз опоравак. Наравно, да смо са њим и он је са нама, иако је на опоравку. Он је велики део тима, велики део слагалице, додатна мотивација за све оно што нам следи.

О предстојећој утакмици, Алекса је рекао:

– Са победом смо у четвртфиналу, мотивација не треба да нам буде упитник. Добили су нас у квалификацијама за Олимпијске игре, па прошле године у осмини финала Евробаскета. Екипа су која игра брзу кошарку. Имали смо прилику да се сусретнемо са таквом врстом екипа у групној фази. Ту пре свега мислим на Порторико који игра ту брзу, транзициону кошарку. И њих смо добили, одиграли смо сјајну одбрану, подигли разлику на 30 на полувремену. Исти приступ ћемо имати и сутра, са још додатном мотивацијом, са максималном агресивношћу у одбрани и нападу. Знамо да су нам дужници, знамо да ћемо изаћи са још већом мотивацијом, и због Борише и због нас самих, јер знамо шта то доноси. Ми се спремамо у наша четири зида и нећемо да откривамо техничко-тактичку припрему, али свакако се спремамо темељно, као што то увек и радимо. Потрудићемо се да победимо.