У суботу 28. октобра 2017. у сали „Иво Андрић“ на 62. Међународном београдском сајму књига представљена је књига „Борислав Станковић – Господин кошарка“. У сјајном амбијенту, пред пуно познатих имена из света кошарке, промовисана је сјајна фотомонографија у којој су многе антологијске фотографије којима је описан комплетан живот легендарног почасног председника КСС Борислава Станковића, као и развој светске кошарке у коме је управо он био један од главних актера.

Аутор још једног изадања о једном од највећих кошаркашких имена свих времена је новинар „Политике“ Александар Милетић. Ову књигу издао је „Службени гласник“, уз подршку Кошаркашког савеза Србије.

Промоцији књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“ присуствовао је и сам легендарни Бора Станковић, који се обратио присутнима, баш као и председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, генерални секретар КСС Дејан Томашевић, уредник Владимир Рогановић и аутор Александар Милетић.

„Први пут сам се срео са господином Станковићем на аеродрому после једног великог такмичења. Знао сам тада, ако будем близу Боре Станковића, бићу близу добрих идеја и знања, али ћу имати и шансу за лепу каријеру, као и да ћу нешто научити, имајући у виду шта све он представља за светску кошарку. То је од првог дана била моја мисија. Ово је велика привилегија, али још већа је то што ми је допустио да будем његов пријатељ“, рекао је Милетић.

Некадашњи трофејни репрезентативац а сада председник КСС Предраг Даниловић признао је да су остале нације током деведесетих с правом биле љубоморне на њих.

„Нису нас нешто много волели, јер су мислили да нас чика Бора протежира, што је тачно. Била су тешка времена тих деведесетих година. Да нису биле измишљене квалификације у Бугарској, не бисмо били присутни у Грчкој и узели то злато.

То је само једна од ствари, а има их много које су директно везане за помоћ прво југословенској, а после и српској кошарци. Користим ову прилику да се још једном јавно захвалим Чика Бори. Ми се нисмо увек у свему слагали, али с моје стране није могло да постоји ништа друго него велико, велико поштовање“, рекао је Даниловић.

Генерални секретар КСС Дејан Томашевић посебно се захвалио Службеном гласнику, рекавши да је сарадња успостављена „после само једног телефонског позива“.

„Они који се не сећају и не размишљају о прошлости немају садашњост, а поготово немају будућност. Велика је част бити у друштву једне овакве велике кошаркашке легенде и надам се да ћемо још дуго година бити у прилици да се дружимо“, рекао је Томашевић.

Бора Станковић је оценио да је ово „можда најзначајнија и најсвеобухватнија“ књига о његовом животу. Један од отаца југословенске кошарке сада има 92 године, а искористио је ову прилику да се подсети почетака овог спорта у Југославији.

„Када сам почињао, нисам ни сањао да би кошарка могла да постане оно што је данас. Кошарка је почела да се игра на нашим просторима тамо негде пред рат. Играла се у соколским друштвима и по школама и можемо рећи да је била непознаница за свет. У то време кошарка није била ни светски спорт јер се играла углавном у САД и у Јужној и Средњој Америци“, рекао је он.

Легендарни функционер је казао да је завршетак другог светског рата допринео популаризацији кошарке у Европи.

„Продор америчких трупа које су Европи помогле да се ослободи нацистичког јарма, био је импулс за за пробој кошарке. Амерички војници и маринци су играли за пример и углед. То је у својој бити игра која одушевљава наизменичним резултатима, неизвесним исходима, која мења слику читаве једне утакмице у року од пет секунди и као таква је морала да привуче људе. Посебно омладину.

Кошарка је својом природом на неки начин сама себи отворила пут. После су дошли наследници који су гурали ту нову игру, тај нови спорт, који је наишао на фантастичан пријем. Данас је кошарка светски спорт од кога је једино фудбал популарнији у свету“, рекао је Станковић.

Некадашњи играч, тренер и функционер играо је и за Партизан и за Црвену звезду, због чега је уследило питање да ли сада коначно може јавно да каже за кога навија.

„Могу да кажем, наравно. Не навијам ни за Звезду ни за Партизан, ја сам ортодоксни офковац“, рекао је Станковић.

Директорка Службеног гласника уручила је Станковићу посебан поклон – кошаркашку лопту на коју су се потписали савремени српски писци, као знак захвалности за све што је учинио.

„Поштовани господине Станковићу, чика Боро, ми потичемо из малог народа са много легенди, а заједнички грех свих нас је да им ретко када кажемо ‘хвала’ за живота и на време. Имали смо много легенди, али нисам сигурна да смо имали толико господе као што сте ви. Сви наши живи писци вам поручују да су вам захвални за све што сте урадили за живота“, рекла је Јелена Триван.