На Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду одржана је Конференција „Жене и спорт“, коју је отворио министар спрота Зоран Гајић.

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић добитница је прве награде “Нај жена у спорту – Бобана Момчиловић Величковић”. На овој конференцији у организацији удружења “Жене спорт друштво” и суорганизацији Факултета спорта и физичког васпитања у Београду, на којој је основана мрежа жена у спорту Србије, саопштено је да је Марина Маљковић награду добила за изузетан допринос развоју женског спорта и промоцији жена у спорту Србије.

Овом приликом награђена је и наша женска кошаркашка репрезентација, а захвалницу је примила потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић.

Због обавеза које има као први тренер Фенербахчеа, селекторка Србије није била у могућности да присуствује конференцији, али се присутнима обратила видео поруком.

– Хвала вам на признању које сте ми наменили ове године. Изузетна ми је част понети титулу најжена у спорту, поготово што она носи име праве хероине Бобане Момчиловић Величковић. Подржавам формирање мреже жена у спорту, којим може да се направи један широки фронт којим треба да женском спорту у Србији донесемо значај који заслужује. Знате да се већ више година борим за то кроз Покрет за женску кошарку и Институт за женски спорт и сматрам да је сваки глас битан и потреба да се женски спорт промовише на свим нивоима. Солидарност је нешто што може само да нам помогне – рекла је Марина Маљковић.

Поред великих успеха које бележи са репрезентацијом Србије у претходној деценији, српска селекторка од 2015. године држи бесплатне школе кошарке за девојчице основношколског узраста преко свог Покрета за женску кошарку, а у последње три године са Институтом за женски спорт ради на промоцији женског спорта кроз бесплатне спортске тренинге и едукацију

Током Конференције, у препуном амфитеатру Факултета спорта и физичког васпитања, присутнима су се обратили и декан Саша Јаковљевић, професорка др Ирина Јухас, наша легендарна рукометашица Тања Медвед, актуелна посланица и председница Одбора за спорт у Скупштини Србије, бивша трофејна кошаркашица и наша славна репрезентативка Соња Васић, данас спортска директорка Олимпијског комитета Србије, најбоља фудбалерка Србије Јована Дамњановић, Ивана Анђушић Максимовић, Тања Петровић и многи други…