Кошаркашки савез Србије обележио је 2017. годину коктелом у хотелу „Краун Плаза“, на коме су додељене награде за најбољег кошаркаша и кошаркашцу Србије у години на измаку.

Најбоља сениорка према гласовима спортских и кошаркашких новинара 34 редакције у 2017. је Јелена Миловановић, а најбољи сениор Богдан Богдановић. Специјално признање добија је и мушка јуниорска репрезентација Србије, која је летос постала шампион Европе.

Присутне је први поздравио председник КСС Предраг Даниловић, који је и уручио награде.

– Година иза нас је била такмичарски врло успешна за српску кошарку. Сениори су остварили изузетан резултат освојивши сребрну медаљу на Европском првенству у Турској. То је огроман успех и заслуга свих играча и чланова стручног штаба, као и свих који су им помогли у томе. Започели смо и квалификације за Светско првенство 2019. године са две победе у Београду, против Аустрије и Грузије. Женска сениорска селекција је учествовала на Европском првенству у Чешкој, али, стицајем непредвиђених околности у смислу повреда, није наставила низ успеха из претходног периода. Добра ствар је та што је током тог првенства одржан састанак Борда ФИБА Европе на ком је донета одлука да се прихвата наша кандидатура, те је нама додељена организација Европског првенства за сениорке 2019. године. То је велико признање за наш Савез и Србију. Сигуран сам да ћемо првенство одлично организовати и у Нишу и у Зрењанину и у Београду. Млађе мушке и женске селекције су такође оствариле значајне и запажене резултате. Јуниори су освојили злато, јуниорке су биле веома близу злата, али су, ипак, освојиле сребро, а кадети бронзу. Медаље млађих категорија су за нас увек важне, јер нам дају наду и указују на светлу будућност наше кошарке и зато им се увек посебно радујемо.

Даниловић је истакао и да је КСС и ове године организовао Државно првенство 3×3 у оквиру ког су одиграна 34 турнира широм Србије.

– Наше улагање у развој ове дисциплине нам је и овог лета поново донело титулу светског првака у мушкој сениорској конкуренцији, а наши играчи заузимају прва места на ФИБА светској ранг листи. Веома значајан моменат за кошарку је и тај што је Међународни олимпијски комитет, у сарадњи са ФИБА, уврстио 3×3 у олимпијске дисциплине и када погледамо резултате и листе најбољих уназад пар година, имамо разлога да верујемо да ћемо имати успеха. Следеће године, чекају нас нови изазови… ФИБА Европа нам је указала поверење и доделила нам организацију Европског првенства за кадете у августу 2018. и то у Новом Саду. За то смо добили подршку Владе Србије, Покрајинске владе Војводине и Града Новог Сада. У истом периоду, на иницијативу НБА, а у сарадњи НБА и ФИБА, први пут у Србији у Београду ћемо организовати НБА камп „Кошарка без граница“. Тада ћемо угостити најперспективније младе играче, као и велики број некадашњих звезда НБА и садашњег руководства. Желим да истакнем да смо и ове године имали изузетно значајну подршку државе у остварењу програма и резултата, као и веома важну подршку наших спонзора у активностима које смо имали, као и медија који су пратили све наше активности и са којима имамо одличну сарадњу. Користим и ову прилику да свима захвалим још једном… На крају, желим свима радосне и мирне божићне празнике и много здравља, среће и успеха у Новој години – рекао је председник КСС Предраг Даниловић.

Лауреат Јелена Миловановић захвалила се на престижној награди.

– Сви знамо колико је 2017, што се женске сениорске кошарке тиче, била тешка. Кошарка је тимски спорт и свака од нас подједнако заслужује да понесе титулу најбоље и у име мојих саиграчица захваљујем на подршци свима који су били уз нас све време. Надам се да ћемо наредних година прослављати успехе!

Признање је уместо Богдановића, који није био присутан због обавеза са Сакраментом у НБА лиги, али се присутнима обратио видео поруком, у његово име примила сестра Милена Ћуковић.

– Жао ми је што нисам ту, али дајем вам знак пажње и захвалности. Велики поздрав из Сакрамента – рекао је Богдановић и честитао епитет најбоље „колегиници“ Јелени Миловановић.

Посебну награду КСС јуниорској репрезентацији Србије примили су капитен Алекса Ускоковић и МВП јуниорског Европског првенства Никола Мишковић.

– Ве­ли­ка нам је част што смо пред ова­квих љу­ди и са ова­квим шам­пи­о­ни­ма. На­пра­ви­ли смо ве­ли­ки успех, за­хва­љу­јем се свима ко­ји су нас по­др­жа­ва­ли све вре­ме. Ми смо се из го­ди­не у го­ди­ну оку­пља­ли, пре ово­га ни­смо има­ли не­ке за­па­же­не ре­зул­та­те. Ме­ђу­тим, ове го­ди­не смо ус­пе­ли да на­пра­ви­мо ве­ли­ки. Хва­ла сви­ма, мно­го ми је дра­го и ве­ли­ка ми је част што смо ов­де са ва­ма – рекао је Ускоковић.

Новогодишњем коктелу присуствовали су бројне угледне званице из света спорта, међу којима председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза и председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић, генерални секретар Олимпијског комитета Ђорђе Вишацки, спонзори КСС, представници клубова и многи други.