Кошаркашки савез Србије обележио је 2016. као најуспешнију у историји српске кошарке коктелом у хотелу „Краун плаза“, на коме су додељене награде за најбољег кошаркаша и кошаркашцу Србије у години на измаку. Новогодишњем коктелу присуствовали су бројне легенде, бивши асови и реномирана имена из света кошарке.

Најбоља сениорка према гласовима спортских и кошаркашких новинара 31 редакције у 2016. је Соња Петровић, а најбољи сениор Милош Теодосић, који није могао лично да прими трофеј пошто је морао да се у четвртак увече са екипом ЦСКА врати у Москву. У његово име, трофеј је примио тим менаџер репрезентације Србије Небојша Илић.

Присутне је први поздравио председник КСС Предраг Даниловић, који је и уручио награде.

– Иза нас је успешна година у којој су наши кошаркаши и кошаркашице бележили врхунске резултате. Сениори су освојили сребрну, а сениорке бронзану медаљу на Олимпијским играма у Рију, док је 3х3 репрезентација постала шампион света… Били смо и одлични организатори Kвалификационог турнира за Олимпијске игре, за шта заслуге припадају мом претходнику Драгану Ђиласу и његовим сарадницима. Надам се да ће 2017. година такође бити успешна, чекају нас два велика такмичења, ЕП за кошаркаше у Истанбулу и ЕП за кошаркашице у Прагу. У контакту смо са Владом Србије око кандидатуре за организацију Европског првенства за жене 2019, као за домаћинство Светског првенства 2023. за мушкарце. Честитам Соњи и Милошу на наградама… Хвала и пословним партнерима који су помогли да сви програми буду спроведени у дело и без којих не бисмо имали тако добре резултате – рекао је председник КСС Предраг Даниловић.

Лауреат Соња Петровић, захвалила се Кошаркашком савезу Србије на престижној награди и рекла:

– Свима је познато да је кошарка колективни спорт и зато се овде осећам као прва међу једнакима. Хвала саиграчицама, целом тиму и стручном штабу, руководиоцима,  стручњацима и медијима, који су подигли женску кошарку на овај ниво успеха и квалитета…

Репрезентација Србије у баскету „три на три“ коју чине Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Ждеро и Марко Савић добила је специјалну награду коју им је предао председник Даниловић.

– Хвала Савезу на пажњи, најавио сам ово прошле године… Надам се да ћемо опет показати људима колико је овај спорт атрактиван и тежак, да ћемо и у 2017. години показати да смо најбољи на свету – рекао је капитен 3х3 репрезентације Србије Душан Домовић Булут.

На крају свечаности, генерални секретар КСС Дејан Томашевић уручио је поклон Андрији Клеуту за велики допринос и дугогодишњи успешан рад у КСС на месту генералног секретара и потпредседника за маркетинг и финансије.