Прослављени селектор наше репрезентације Душан Ивковић (74) свечано је примљен у Кућу славних Светске кошаркашке федерације ФИБА, синоћ у Мијеу на периферији Женеве.

Улазак Ивковића у Кућу славних уследио је 15 месеци по завршетку његове тренерске каријере, започете у млађим категоријама Радничког са Црвеног крста. Са непуних 30 година водио је тај клуб до титуле јуниорског првака Југославије (1973). Оставио је дубок траг свуда где је радио, пре свега у Радничком, Партизану, Олимпијакосу и ЦСКА, али ћемо га у Србији увек памтити по ономе што је постигао са националним тимом. Са репрезентацијом је освојио шест медаља на највећим такмичењима – четири златне и две сребрне: златне на СП у Буенос Аиресу 1990, ЕП у Загребу 1989, ЕП у Риму 1991. и ЕП у Атини 1995, а сребрне на ОИ у Сеулу 1988. и ЕП у Пољској 2009.

Душан Ивковић је 12. Србин који је примљен у ФИБА „Кућу славних“, а у свом говору захвалио се свим играчима које је тренирао, свим сарадницима, колегама, председницима савеза и клубова…

– Ово је велика част за мене, бити уз све ове легенде, уз сва ова имена. Хвала ФИБА која ме је кандидовала и примила у своју Кућу славних. Мој тренерски пут је увек био обележен напорним радом и одрицањима. Волео сам свој посао и сматрам да је мој пут био нормалан тренерски пут. Нисам био врхунски кошаркаш, али сам као тренер прошао све нивое. Од млађих категорија, клупских и националних, до првих тимова и клубова и репрезентације коју сам водио на највећим такмичењима, европским и светским првенствима и Олимпијским играма. Кошарка је мој живот и, без сумње, живот моје породице. Сада, после више од 40 година тренерског рада, желим да захвалим мојој супрузи Нени, мојим синовима којима сам сигурно често недостајао у мојој дугој тренерској каријери.

Кошаркашки савез Србије је на свечаности у Мијеу представљао председник Предраг Даниловић.

-Свечаности у „Кући славних“ присуствовао сам пре свега као председник КСС, али сам дошао и као пријатељ Душана Ивковића. Морамо сви да будемо поносни на ово… Велика је ово ствар за српску кошарку, која и кроз оваква признања потврђује своју вредност.

Ивковић је примљен у „Класи 2017“ заједно са Шакил О` Нилом (САД), Тонијем Кукочем (Хрватска), Пером Камероном (Нови Зеланд), Микијем Берковичем (Израел) и Валдисом Валтерсом (Летонија), играчицама Разијаом Мујановић (БиХ) и америчким „Дрим тимом“ са Олимпијских игара у Барселони 1992, који је синоћ представљао бивши центар Сан Антонија Дејвид Робинсон.

 

Фото А.Милетић и ФИБА