У суботу 9. јуна мушка 3х3 репрезентација Србије започиње одбрану титуле на ФИБА Светском првенству, које се од 8. до 12. јуна одржава у Манили (Филипини). У четвртак су момци одрадили тренинг на главном терену на коме ће се одиграти сви мечеви првенства, а утисци са самог тренинга су били изузетни јер је терен постављен у једној од највећих (ако не и највећој) кошаркашких дворана на свету „Филипинској Арени“, чији је капацитет 55.000 седишта.

Утиске о предстојећем СП и очекивањима изнели су репрезентативци Србије Дејан Мајсторовић и Стефан Стојачић.

– Као и сваке године, на Светско првенство долазимо по златну медаљу. Ове године можда имамо можда лакши посао у самој групи, с обзиром на то да је од јачих екипа са нама у групи једино Холандија, док сматрам да су остале екипе слабијег квалитета. У четвртфиналу нас очекује тежак меч јер укрштамо са изузетно јаком групом Ц, али мислим да ћемо се, ако будемо играли како знамо, сигурно кући вратити са златном медаљом – рекао је Мајсторовић.

Стојачић је новајлија у 3х3 репрезентацији Србије.

– Првенствено ми је велика част што ћу представљати Србију на предстојећем Светском првенству на Филипинима у Манили. Такође, то је и велика обавеза, с обзиром на то да је сада први пут селектирана репрезентација и да сам се нашао уз играче који су до сада већ освајали трофеје на Светским првенствима. Свакако сматрам да смо претенденти на прво место и ми сами у екипи очекујемо да ћемо стићи до највишег циља. Наравно, екипе које играју против нас су поприлично добре, нарочито сада када је од прошле године 3х3 кошарка као спорт ушла у Олимпијску породицу – сви су просто повећали своје амбиције када је овај спорт у питању. Ипак, и даље сматрам да смо главни фаворити за освајање златне медаље. Мислим да могу да се максимално добро уклопим у екипу у којој су три играча из противничке екипе, ако то може тако да се каже, када су у питању клупска такмичења и мислим да могу својим квалитетима да допринесем њиховој игри. Дакле, можемо заједно да остваримо све циљеве које смо зацртали! – додао је Стојачић.

Први меч који нашу репрезентацију очекује на Светском првенству је дуел са репрезентацијом Холандије, која је попут наше селекције дошла у нешто измењеном саставу у односу на прошлогодишње финале СП у француском Нанту, где је наша репрезентација славила и окитила се још једном титулом светског првака. Утакмица ће се играти у суботу 9. јуна, од 14.00 сати по локалном, односно 8.00 сати по нашем времену, док ће други ривал наше репрезентације истог дана бити селекција Новог Зеланда са којом ћемо се борити од 15.30 сати по локалном, односно 9.30 сати по српском времену. Подсећамо да ће све утакмице ФИБА 3х3 Светског првенства из Маниле директно преносити канал Спорт Клуб 1, док је уживо преносе могуће гледати и на официјелом youtube каналу на адреси: https://www.youtube.com/user/3x3planet/

Први пут ће бити доступна и званична статистика са свих мечева…