Кошаркашице Србије кренуће у одбрану титуле првака Европе из групе Ц, у којој се поред изабраница Марине Маљковић налазе још и екипе Француске, Словеније и Грчке, одлучено је жребом у Прагу.

Србија се налазила у другом шеширу жреба заједно са екипама Белорусије, Украјине и Црне Горе. Распоред у шеширима се одређивао на основу резултата са претходног Евробаскета и квалификација за шампионат 2017, у којима је Србија у групи Д заузела друго место иза Украјине, а испред Немачке и Луксембурга.

Француска је била прва у квалификационој групи Б са Хрватском, Холандијом и Естонијом. Словенија је такође заузела прво место, у групи А, испред екипа Летоније и Литваније, док је Грчка била друга у групи Ф иза Русије, а испред Бугарске и Швајцарске.

Србија се састајала са Француском на претходна два Евробаскета. Наше кошаркашице су 2013. доживеле тежак пораз резултатом 76:32, али се на најбољи могући начин осветила у финалу претходног шампионата, када је узела титулу после победе од 76:68, Србија је против Француске славила и у мечу за бронзану медаљу на Олимпијским Играма у Рију, са 70:63. Кошаркашице Марине Маљковић нису играле ни са Словенијом ни са Грчком на претходним великим шампионатима.

Наш национални тим први меч на шампионату игра 16. јуна против Грчке. Дан касније за противника ће имати Француску, док ће у понедељак 19. јуна одмерити снаге са Словенијом.

 

МАРИНА МАЉКОВИЋ:

„Никада нисам коментарисала групу, већ сам се трудила да се концентришем на нашу екипу, да се фокусирамо на оно што је испред нас и да не трошимо енергију на то. На први поглед види се да је група А „група смрти“, а да нашу репрезентацију у Чешкој чека нешто лакши први део такмичења него на претходним шампионатима. Француску није потребно превише коментарисати. Две најважније утакмице које смо одиграле, биле су против Француске у финалу Евробаскета 2015. и у борби за бронзу на Олимпијским играма ове године и цела Србија зна о каквој је екипи реч. Словенија и Грчка су нама добро познате екипе, јер смо одиграли безброј пријатељских мечева. У питању су две респектабилне репрезентације које изузетно ценим.“

СОЊА ПЕТРОВИЋ:

„Била сам на церемонији на жребу у Прагу. Мислим да је још рано за било какве коментаре. У поређењу са другим групама добро смо прошле, колико је то могуће, с обзиром да се данас кошарка игра свуда и да нема лаких противника. Ако играмо нашу игру можемо са сваком екипом да се боримо, али још увек је рано за те прогнозе. Што се мене лично тиче, највише сам задовољна што ћемо играти у Прагу.“

Пласман у даљи ток такмичења обезбедиће три првопласирана тима из сваке групе. Први из групе Ц ће ићи директно у четвртфинале, где ће за противника имати бољег из дуела А2 – Б3, док ће се другопласирани и трећепласиран тим у групи борити за улазак у четвртфинале против екипа из групе Д, дакле Ц2 – Д3, односно Д2 – Ц3. Победник првог меча играће у четвртфиналу против најбољег тима А групе, а другог меча против победника групе Б.

Европски шампионат биће одржан у Чешкој од 16. до 27. јуна 2017. године. Утакмице у групама А и Б играће се у Храдецу, а групе Ц и Д у Прагу, где се игра и завршница. Групна фаза на програму је од 16. до 21. јуна. а финална фаза од 22. до 25. јуна 2017. године.

Састав група за Евробаскет 2017. за жене:

Група А: Мађарска, Украјина, Чешка, Шпанија

Група Б: Белорусија, Турска, Словачка, Италија

Група Ц: Србија, Словенија, Француска, Грчка

Група Д: Летонија, Белгија, Црна Гора, Русија.

 

МАРИНА МАЉКОВИЋ:

– Никада нисам коментарисала групу, већ сам се трудила да се концентришем на нашу екипу, да се фокусирамо на оно што је испред нас и да не трошимо енергију на то. На први поглед види се да је група А „група смрти“, а да нашу репрезентацију у Чешкој чека нешто лакши први део такмичења него на претходним шампионатима. Француску није потребно превише коментарисати. Две најважније утакмице које смо одиграле, биле су против Француске у финалу Евробаскета 2015. и у борби за бронзу на Олимпијским играма ове године и цела Србија зна о каквој је екипи реч. Словенија и Грчка су нама добро познате екипе, јер смо одиграли безброј пријатељских мечева. У питању су две респектабилне репрезентације које изузетно ценим.

СОЊА ПЕТРОВИЋ:

– Била сам на церемонији жреба у Прагу. Мислим да је још рано за било какве коментаре. У поређењу са другим групама добро смо прошле, колико је то могуће, с обзиром на то да се данас кошарка игра свуда и да нема лаких противника. Ако играмо нашу игру можемо са сваком екипом да се боримо, али још је рано за те прогнозе. Што се мене тиче, највише сам задовољна што ћемо играти цело такмичење у Прагу…