Србија је земља кошарке! Прилика да то још једном докажемо је 10. август, када наша сениорска репрезентација у београдској “Штарк арена” игра припремну утакмицу за предстојеће Светско првенство у Кини против Литваније. Али, још важније, свако ко купи улазницу и дође у Арену биће значајан део добротворне акције Кошаркашког савеза Србије и УНИЦЕФ, за изградњу инклузивних игралишта и обезбеђивање лепшег детињства за децу са сметњама у развоју. Уз то, Kошаркашки савез и УНИЦЕФ позивају гледаоце да на утакмицу против Литваније сви дођу обучени у плаво!

Овим поводом, челници КСС, селектор Александар Ђорђевић и наши репрезентативци дали су изјаве за УНИЦЕФ и још једном позвали љубитеље магичне игре под обручима да 10. августа испуне највећу дворану у Србији.

– Нема боље прилике за јединство од тога да сви будемо заједно у акцији за нашу децу. Добротворне активности су уткане у сваку пору на дресу националног тима, играчи то носе у себи, а то је наша потреба, обавеза и одговорност, као и поштовање традиције коју су поставиле старије генерације. Ми се трудимо да све то оплеменимо неким нашим квалитетима и вредностима и желимо да овакве акције наставимо и у будућности, на радост деце, због којих све и радимо – рекао је Дејан Томашевић, идејни творац кампање КСС и УНИЦЕФ.

Селектор националног тима Александар Ђорђевић верује да ће се публика одазвати у великом броју за утакмицу са Литванијом.

– Очекујем да сви који дођу схвате да су учинили једно добро дело. Желим да им се унапред захвалим за подршку коју нам дају свих ових година. Када год смо крочили у Арену било је толико позитивне енергије, толико деце, породица, ведрих лица… То је нека нераскидива веза између репрезентације и народа. Надам се да ће публика схватити важност ове сарадње, за коју се надам да ће бити дугорочна – истиче Ђорђевић.

Сви кошаркаши радо су се одазвали да учествују у кампањи, свесни да њихова реч има велики значај код младих људи који их гледају као спортске узоре.

– Колико год да је врхунски спорт везан за резултат, за доношење медаља, мислим да су сви ови момци у неку руку спортски узори деци и то је нешто најснажније што можемо да пренесемо млађим генерацијама. Деца се угледају на Теодосића, Мачвана, Богдана, Бјелицу, све наше играче, што то је јако добро. Онда је на њима одговорност да праве што мање грешака у јавним наступима, у разговорима, да схвате шта тражимо од њих, како можемо да помогнемо да заштитимо права деце, да утичемо на њихов развој, да их васпитавамо у правом смеру и преносимо праве вредности – додаје наш селектор, уједно и амбасадор УНИЦЕФ.

Марко Симоновић, један од најискуснијих кошаркаша у репрезентацији, добро зна колико је важно помагати најмлађима, поготово од момента када је постао отац.

– Кампања за изградњу инклузивних игралишта и сарадња КСС и УНИЦЕФ је изванредна. Увек сам подржавао такве акције, јер су деца су најчистија и најискренија бића, она су нешто најважније… Та љубав коју деца показују према другима је нешто немерљиво, она не знају за материјалне вредности, знају само за искрену и чисту љубав. Апсолутно се радујем утакмици и надам се да ће љубитељи кошарке доћи у великом броју, да сви помогнемо колико можемо… – испричао је Симоновић.

Значај кошаркашке репрезентације за друштво у Србији је изузетан, а свака генерација се труди да, поред врхунских резултата, остави у наследство и друге вредности.

– На нас су то преносиле генерације Ђорђевића, Даниловића, после Гуровића, Бодироге, а надам се да ћемо тако и ми да пренесемо тај култ националног тима и понашање, став, поштовање, однос према репрезентацији, али и према свим људима. Надам се да ћемо позитивно да утичемо на младе људе – рекло је крило нашег тима.

Стефан Бирчевић истиче сјајну атмосферу у репрезентацији и наводи то као снагу Србије.

– Волео бих да нас памте по томе да смо на најбољи могући начин представљали своју земљу, по сјајном тимском духу на терену и ван терена, по нашој слози, а наравно и по медаљама. Баш као што ја памтим 2002. годину и Индијанаполис, када смо остварили можда и највећи успех у новије доба, а што ме је инспирисало да се једног дана домогнем дреса националног тима. Што се утакмице против Литваније тиче, очекујем да се публика одазове у великом броју, јер мислим да заслужујемо пуну дворану… – закључује Бирчевић.

 

# Репрезентација ће у наредних десет дана одиграти и прве припремне утакмице. Први меч одиграће се у недељу 4. августа у Чачку од 18.30 сати, где ће ривал бити чачански Борац. Следи утакмица против Финске 7. августа у „Кристалној дворани“ у Зрењанину у 21.00 час.

Спектакл против Литваније заказан је за 10. август у београдској „Штарк арени“ у 21.00 час.

Kарте ће се продавати по популарним ценама.

Ниво 400 по цени од 400 и 500 динара.

Ниво 200 по цени од 800, 1.000 и 1.200 динара.

Ексклузивна места на паркету ће се продавати по цени од 5.000 за први ред, односно 3.500 за други ред. Цене седишта у Ложама биће 3.500 дин.

Улазнице можете да купите преко сајта

https://www.tickets.rs/program/srbija-litvanija-1194