НБА и ФИБА данас су и званично најавили да ће у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије организовати 17. издање престижног кампа “Кошарка без граница“ (Basketball without borders Europe) у спортској хали “Жарково” у Београду од 15. до 18. августа. Реч је о престижном догађају који окупља најбоље младе европске кошаркаше, а НБА и ФИБА први пут ће у Србији да примене програм за глобални развој кошарке, са циљем да додатно популаришу овај спорт на нашим просторима.

Учесници ovog кампа су талентовани играчи узраста до 17 година из целе Европе, који ће добити могућност да уче од легендарних играча и тренера из НБА и ФИБА, као и да се такмиче против најперспективнијих играча из региона.

Први камп Кошарка без граница (BWB), одржан је у Европи у јулу 2001. године. Тада су се Владе Дивац и Тони Кукоч, заједно са бившим саиграчима из репрезентације Југославије, окупили и тренирали са 50 деце из Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Словеније, Црне Горе и Србије, у Тревизу у Италији.

-Веома смо срећни што смо у прилици да представимо програм кампа “Кошарка без граница” у Србији – рекао је спортски директор ФИБА Зоран Радовић. – Београд је град који живи за кошарку, а наша земља је права ризница талентованих младих играча. Радујемо се што ћемо заједно са НБА и КСС окупити најбоље младе кошаркаше и кошаркашице из Европе и што ћемо се још једном уверити у њихове квалитете и потенцијале током трајања кампа.

Дејан Томашевић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије, не крије задовољство због кампа „Кошарка без граница“.

-КСС је одушевљен што ћемо угостити BWB Europe 2018, а желим да изразим велику захвалност нашим пријатељима из ФИБА и НБА што су омогућили да се то оствари. Наша земља је дала велики број талената европској и америчкој кошарци и самим тим верујем да смо и заслужили ову привилегију. Као генерални секретар Кошаркашког савеза Србије, али и као бивши играч, знам колико ће ово да значи деци учесницима кампа. Искуство тренера и кошаркаша, ентузијазам домаћина, у комбинацији са изузетном љубави, посвећености и страсти према овом дивном спорту, ће заједно да допринесе јединственом искуству за младе таленте. Радујемо се што ћемо бити у прилици да се видимо са старим познаницима и нама драгим људима, али смо уједно одушевљени што ћемо стећи нове пријатеље. Београд ће још једном да докаже да је спреман да организује овакве догађаје на врхунском нивоу, а уверени смо да ће сви уживати у кампу. Драги пријатељи, добродошли! –  рекао је Томашевић.

Ким Бохуни, потпредседница НБА задужена за међународну кошарку, рекла је:

-Одржавање кампа Кошарка без граница у Београду има посебну важност за НБА, будући да је први камп, одржан пре више од 15 година, окупио 50 младих играча из источне Европе. Овај регион је дубоко повезан са кошарком, има богату историју и традицију, а квалитет игре који примећујемо међу талентованим кошаркашима на овим просторима, али и у целој Европи, је на највишем нивоу. Радујемо се што ћемо омогућити врхунским младим играчима прилику да уче и да се такмиче једни против других.

Камп BWB Europe 2018 окупиће велики број садашњих и бивших НБА играча, укључујући имена као што су Немања Бјелица (Минесота Тимбервулфс), Богдан Богдановић (Сакраменто Кингс), Гери Херис (Денвер Нагетс), Никола Јокић (Денвер Нагетс) и Френк Камински (Шарлот Хорнетс). Владе Дивац (Сакраменто Кингс) и Пеђа Стојаковић (Сакраменто Кингс), тандем легендардних асова, који су учествовали на првом Кампу 2001. године, такође ће да учествују на догађају у Београду, заједно са још неким играчима, бившим кошаркашима и тренерима.

НБА тренери такође су потврдили долазак, а међу њима су Попај Џонс (Индијана Пејсерс), Грег Поповић (Сан Антонио Спарс) и Жак Вон (Бруклин Нетс) који ће бити део тренерског дела кампа BWB Europe 2018. Марин Седлачек (Филаделфија 76ерс) и Патрик Хант (председник Светске асоцијације кошаркашких тренера) биће у улози директора кампа.

Део кампа Кошарка без граница у Србији чиниће и хуманитарна акција “НБА Керс” у Београду, како би се донирала опрема за дечије болнице.

Најк, као глобални BWB партнер од 2002. године, и овога пута ће обезбедити спортску опрему за тренере и учеснике кампа.

Камп „Кошарка без граница“ броји више од 3.200 чланова из 127 земаља од 2001. до данас, а чак 55 бивших полазника кампа драфтовано је у НБА или је потписало уговор за неки од НБА клубова из статуса слободних агената. Рекорд је достигнут у сезони 2017/18, када су чак 24 бивша полазника кампа учествовала на првом такмичарском дану НБА лиге, укључујући Милоша Теодосића (ЛА Клиперс, учесник кампа BWB Europe 2001).

НБА и ФИБА организовали су 54 BWB кампа у 34 града, у 27 земаља на свих шест континената. Више од 260 активних и бивших НБА, ВНБА и ФИБА кошаркаша и кошаркашица, баш као и више од 200 представника тимова из свих 30 НБА клубова, били су део кампова „Кошарка без граница“ широм света.

Фото: NBA/Getty images