Један од најпрестижнијих семинара за кошаркашке тренере у свету, под називом “Београдска кошаркашка клиника“, и ове године оправдаће тај епитет. У свом 19. издању, које је у дворани „Александар Николић“ заказано за 27. и 28. јун 2020, „Клиника“ ће поново окупити еминентне предаваче, врхунске тренере по чему је постала препознатљива и стекла висок углед. У прилог томе сведочи податак да ће и ове године међу предавачима бити тренер из НБА лиге. Реч је о Монтију Вилијамсу, стратегу Феникс Санса, који је својеврмено водио екипу Њу Орлеанса и био асистент селектору репрезентације САД Мајку Кшижевском на Светском првенству у Шпанији и Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, где су Американци освојили златне медаље. После Грега Поповића, Дона Нелсона, Мајка Дантонија, Лерија Брауна, Стена Ван Гандија, Дела Хериса и Џима О`Брајана, Монти Вилијамс ће бити осми тренер из најјаче кошарке лиге света који ће држати предавање на „Клиници“:

– Тренер Феникс Санса Монти Вилијамс је први који је потврдио учешће, а са поносом могу да најавим да ће и остали предавачи на „Клиници“ бити врхунски европски и домаћи кошаркашки стручњаци. Клиника ће се одржати у време одигравања квалификационог турнира сениора за пласман на Олимпијске игре, чији ће домаћин бити Београд, па нема сумње да ће интересовање бити огромно – почиње причу Страхиња Васиљевић, генерални секретар Удружења кошаркашких тренера Србије и први оперативац у организацији „Клинике“. – Основни задатак Удружења кошаркашких тренера Србије је подизање нивоа стручног усавршавања, а од 2001. године више од 75 тренера одржало је предавања на „Клиници“ и та листа је заиста импозантна. Из године у годину се трудимо да одржимо високе стандарде које смо поставили и зато не чуди да су у претходних 19 година на предавањима на Београдској кошаркашкој клиници присуствовали тренери из чак 50 земаља – наглашава Васиљевић.

Упоредо са организацијом Клинике, УКТС се припрема за још један семинар – „Тренерске дане“.

– То је семинар који је намењен тренерима млађих категорија, одржава се још од 1991. године и предавањима обрађује теме из индивидуалне технике и тактике и обуке играча. Планирано је да се одржи почетком маја, а са великим задовољством могу да најавим да ће том приликом свим тренерима бити подељена изузетно вредна стручна литература, књига под називом „Вежбе основних елемената технике“. И за учеснике „Клинике“ биће припремљена стручна литература која ће такође бити бесплатно подељена, а управо је издаваштво не само књига већ и часописа још један од сегмената по чему је наше Удружење препознатљиво – констатовао је Васиљевић.

Удружење кошаркашких тренера Србије основано је 1972. Идејни творац и први председник Удружења био је Слободан Пива Ивковић и од тада се кренуло са планском и квалитетном едукацијом наших кошаркаших тренера, што је у великој мери допринело и великим успесима наше кошарке.