Мушка сениорска репрезентација Србије одиграла је и трећу утакмицу на турниру у Кини. Наш подмлађени тим је био бољи од Украјине и после неизвесне завршнице славио је резултатом 74:68.

Као и претходну утакмицу Србије у Кини, и ову је обележио чврст почетак и тврда игра у уводним минутима. Наш тим је поново играо одличну одбрану, уз прилично добру тактичку прецизност одбране и напада.

Током целог меча су изабраници тренера Јовице Антонића, који на овом турниру одмењује селектора Александра Ђорђевића, имали предност, углавном и двоцифрену, и до 15 поена разлике. Међутим, у самом финишу уследило је неколико везаних грешака, односно изгубљених лопти, што су Украјинци казнили и приближили се на само „минус два“ 14 секунди пре краја. Наши играчи су у самој завршници четири пута били прецизни са линије пенала, док је ривал промашивао и фаулирао, па је тако на крају било „плус шест“ за Србију – 74:68.

– Била је то трећа утакмица у низу, енергетски смо доста истрошени, нарочито јер смо пред меч са Украјином изгубили Апића и Тејића, који су добили на прве две утакмице ударце у врат и леђа. Обојица нису могли данас да помогну, па је тако била скраћена ротација на центарским позицијама, због чега смо морали неке играче са бекова да померамо на центарске позиције да бисмо имали довољан број играча да одржимо добар ритам. И поред свих проблема, успели смо да 38 минута водимо осам до 15 поена разлике и држимо меч под контролом, али смо у последња два-три минута направили четири изгубљене лопте и дозволили ривалу лаке поене, тако да смо саму завршницу одиграли у егалу, на два поседа лопте…

На крају, успели смо да победимо што је негде важно, али је много важније оно због чега смо овде, а то је да што већем броју играча дамо добру шансу да бисмо их видели у правом светлу у свим могућим ситуацијама и на крају створимо јасну слику на кога од ових играча селектор може да рачуна у „прозорима“ квалификација који следе – јасан је Јовица Антонић.

После турнира у Киншану, наш национални тим ће учествовати на турниру у Меихоку, где ће ривали такође бити репрезентације Кине и Анголе.

– Сутра напуштамо Киншан, очекује нас напоран пут – три сата аутобусом, па два два сата авионом, а онда опет три сата аутобусом. Једва чекамо да стигнемо у Меихок, јер овде због термина утакмица у 15.30 и 16.00 сати нисмо били у могућности да имамо тренинге, који нам тренутно недостају да поновимо ствари које смо поставили у Београду, јер је очигледно да нам недостаје уиграност – рекао је Антонић.

СРБИЈА – УКРАЈИНА 74:68 (20:11, 18:15, 20:17, 16:25)

СРБИЈА: Тејић , Пот 12 (5 ск), Стојановић 4, Ристић 12 (11 ск), Ребић, Бркић 7 (5 ск), Апић, Ђоковић 8, Пашајлић 4 (5 ск), Ненадић 8 (5 ск), Крстић 13 (8 ск), Хускић 6 (4 бл).

УКРАЈИНА: Крутус 2, Беликов 10, Анисимов 5, Прокопенко 10, Давидук, Козлов 2, Боаркин, Пустозвонов 12, Конате 4, Сандул 3, Кожемакин 7, Кобетс 13.

Турнир у Меихоку

3 август: Србија – Украјина (10:00)

4 август: Србија – Ангола (13:30)

5 август: Србија – Кина (13:30)