Кошаркашки савез Србије у сарадњи са ФИБА а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја започео је у основној школи Соња Маринковић у Земуну реализацију пројекта адаптације кошаркашких конструкција у спортским салама основних школа у Србији.

У раду са децом најмлађег узраста (шест до десет година) као основни проблем показали су се: превелика висина коша и превелика лопта. Веома често је то био разлог да су деца због немогућности постизања коша рано одустајала од бављења кошарком. То је био разлог да стручни људи осмисле начин да се тај проблем превазиђе, то јест да се висина коша спусти на 2,60м и да најмлађи користе знатно мању лопту (величину 5, за разлику од сениорске лопте која је величине 7).

Увидевши овај проблем Кошаркашки савез Србије је покренуо акцију адаптација спортских сала пре свега основних школа а касније и других школа са опремом прилагођеном најмлађима.

Идеја је добила и конкретну подршку Међународне кошаркашке организације ФИБА која је одобрила финансијска средства за реализацију адаптације одређеног броја сала.

Са пројектом је упознато и Министарство просвете, науке и технолошког развоја која је дало недвосмислену подршку. Од стране представника Министарства обећано је да ће се сагледати могућност да опрема коју предвиђа КСС постане стандард у опремању школских сала са кошаркашким конструкцијама.

Сам пројекат подразумева следеће:

  • Замена постојећих кошаркашких конструкција са новим полупрофесионалним конструкцијама које садрже:
    • Стаклена табла
    • Зглобни обруч
    • Сунђераста заштита табле
    • Механизам за корекцију висине коша на 3.05м и 2.60м

На овом догађају су били присутни Милош Благојевић специјални саветник Министра просвете, науке и технолошког развоја, Аца Ковачевић помоћник Министра омладине и спорта, Жељко Танасковић председник Савеза за школски спорт, Урош Савић секретар Савеза за школски спорт и Дејан Томашевић генерални секретар КСС.

У току јуна месеца договорена је адаптација четири основне школе, две у Београду, једна у Новом Саду и једна у Нишу.