Мушка кадетска репрезентација Србије, играчи рођени 2002. године и млађи, заузела је пето место на Европском првенству које се одржава у  Новом Саду. Изабраници селектора Владе Вукоичића у последњем мечу на шампионату уверљиво су савладали селекцију Грчке. Наш млади тим је средином прве четвртине преузео контролу игре, створио двоцифрену предност, тако да се тријумф ниједног тренутка није доводио у питање: Србија – Грчка 81:68 (24:12, 20:20, 18:13, 19:23).

Није српске кадете збунило стартно вођство селекције Грчке од 8:5. Преко расположеног Филипа Шкобаља узвратили су серијом 9:0 и преокренули резултат – 14:8. До краја прве четвртина Србија је одлично шутирала за три поена и стекла двоцифрену предност – 24:12. Грцима је припао наставак сусрета, јер су дошли до жељеног ритма и смањили у 14. минуту на 26:22. Брзо су изабраници селектора Вукоичића појачали интезитет игре у одбрани, разиграо се Стефан Агоч, Лазар Стефановић је у самом финишу убацио пет везаних поена, што је нашем тиму поново донело сигурно вођство – 44:32 на крају првог полуврмена.

У истом ритму наставили су српски кадети и у наставку утакмице. Служио је их је шут, одбрана је била на задовољавајућем нивоу, тако да је после треће четвртине предност увећана на 62:45, а утакмица практично била преломљена. Зато је било очекивано да падне ритам у последњих десет минута, што се и десило. Грци су на све начине покушавали да ублаже пораз што им је само делимично пошло за руком – 81:68.

– У већем делу утакмице против Грчке, имали смо добру контролу, било је сегмената који се свакако могу и замерити. Ипак, треба имати на уму да је девети дан шампионата, седма уткамица, неки су играчи уморни,  а неки и благо разочарани. Очекивали смо и желели да играмо вреднију утакмицу него што је ова за пето место. Момцима желим да честитам, издвојили су два месеца, иако су целе године имали обевезе у школама и клубовима. У земљи као што је Србија, која увек има највише амбиције, пето место не може се сматрати успехом. Имали смо кадровских проблема, донекле неповољан жреб. Овим младим играчима је ово прво такмичење, прво искуство, имају основу и базу да и из свега овога могу доста да науче. Хтео бих да се захвалим свима у КСС, што су ми указали прилику да водим ову селекцију и што су нам омогућили одличне услове за припреме. Захвалност дугујем мојим сарадницима, али и тренерима и родитељима свих играча – истако је Влада Вукоичић, селектор српских кадета

СРБИЈА У16: Ивковић 6, Пауновић 7, Манојловић 4, Агоч 11, Андрић 9, Стефановић 11, Светозаревић 3, Мушикић 6, Тарлаћ 2, Шкобаљ 18, Јоксимовић 4, Павићевић.

ГРЧКА У16: Филиос, Николаидис 9, Коловерос 5, Висариоу 8, Костопоулос, Прапас 4, Филипоу 6, Папасавоглу 14, Калогирос 13, Толијас 2, Караманлис, Цамис 7.

Комплетна статистика, ЛИНК: http://www.fiba.basketball/europe/u16/2018/game/1808/Serbia-Greece#tab=boxscore