Баскеташи Нови Сад Ал Вахда остварили су још један сан титулом на челенџеру у Москви, једином турниру који им је недостајао у богатој ризници трофеја.

Турнир у Москви важи и за незванично Светско првенство због јаке конкуренције, дуго су Новосађани маштали о трофеју у престоници Русије, а освојили су га у пуном саставу. Опорављени Марко Савић придружио Душану Домовићу Булуту, Дејану Мајсторовићу и Марку Ждеру. У финалу је поражен Пиран из Словеније са 21:19.

 

– Коначно смо освојили Москву! Ово је један од најтежих и најжешћих турнира, титула нам је измицала у последње три године. Искрено, да ме је неко питао, вероватно бих мењао једну титулу са World Tour -а за овај турнир. Сад кад смо га освојили, осећамо се комплетним – каже капитен тима Душан Домовић Булут.

 

Најбоља баскеташка екипа на свету се у првој фази реванширала за прошлогодишњи пораз тиму Огнезашита из Санкт Петербурга. Руси су били браниоци титуле, прошле године су Новосађане елиминисали у четвртфиналу са 22:13, сада је уследио реванш са 19:13.

 

– Ово је био турнир на коме се свака утакмица играла као да је финална. Свакако најтежи меч је био у самој завршници против Пирана, што и резултат показује. Поред нас, мислим да тренутно играју најбољи баскет на свету. Меч је био невероватан, резултатски напет. Колико су добри, видело се на половини меча, време се није зауставило више од четири минута. Надам се да ћемо играти светско финале са њима – додаје Булут.

 

Нови шампиони су у полуфиналу били бољи од београдског Олимпа, који је обезбедио одлазак на World Tour у Праг. Новосађани неће спавати на ловорикама, чекају их World Tour у Јапану, затим Праг, челенџер у Букурешту, па турнири у Београду и Новом Саду.

Поред поменутих екипа, и екипа Мастер Тим из Земуна је изванредно представљала Србију на овом турниру, где је у коначном пласману завршила као пета, изгубивши у четвртфиналу од екипе из Санкт Петербурга.

 

На изузетно квалитетном челенџер турниру у Берлину, Србију је представљала екипа Еипикс из Новог Сада, освојивши пласман на овај турнир победом на Финалном турниру региона Централна Србија одржаном у Параћину. У полуфиналу у Берлину је од наших представника била боља канадска екипа Саскатун која је била први „носилац“ на турниру. Еипикс је у групи заврши на првом месту победивши две немачке и једну пољску екипу, да би у четвртфиналу био бољи од Пољака из Колобрежа.

 

Екипа Универзитета у Крагујевцу у саставу: Филип Лаловић, Иван Недељковић, Милош Трипковић и Никола Костић, победник је 3х3 кошаркашког турнира у мушкој конкуренцији на Европским универзитетским играма одржаним у Ријеци и Загребу (Хрватска).

Крагујевчани су без изгубљеног меча дошли до титуле, где су у финалу били бољи од Универзитета у Сплиту и победили резултатом 21-18. Подсећамо да су Европске универзитетске игре угостиле преко 5000 студената са 250 универзитета из 45 земаља Европе.