Данас је у Кошаркашком савезу Србије обављен жреб за финални турнир Купа „Милан Цига Васојевић“, односно националног Купа за кошаркашице, који носи име нашег легендарног тренера од 2008. године, а чији ће домаћин ове године бити Нови Сад.

У полуфиналу Купа у суботу од 16.00 сати састаће се Црвена звезда – Партизан, а од 18.00 часова Радивој Кораћ – Вршац. Утакмице се играју у великој дворани СПЦ „Војводина“ у Новом Саду. Финале је на програму у недељу 12. марта са почетком у 16.00 сати, уз директан ТВ пренос на РТС и одложени снимак на ТВ Арена спорт.

Улаз на све три утакмице женског Купа ће бити бесплатан!

Жреб је био полудиригован и две првопласиране екипе Прве женске лиге Радивој Кораћ и Црвена звезда нису могле да се састану у полуфиналу. Парове су извукли капитени четири тима учесника – Каја Николић из Радивоја Кораћа, Александра Катанић из Црвене звезде, Сузана Миловановић из Партизана и Биљана Станковић из Вршца.

Присутнима се први обратио председник КСС Предраг Даниловић.

– После одличне организације Купа Радивоја Кораћа у Нишу, на реду је још један Куп, овога пута „Куп Милана Циге Васојевића“ за кошаркашице. Желим да се захвалим организаторима, регионалном Кошаркашком савезу Војводине и присутном председнику Дарку Карану, као и граду Новом Саду на помоћи око организације женског Купа. Верујем да ћемо да гледамо квалитетне утакмице, надам се да ћемо имати добру посету и да ће људи доћи да виде наше најбоље кошаркашице које ће се борити за вредан трофеј.

Испред домаћина финалног турнира говорио је председник Регионалног Кошаркашког савеза Војводине Дарко Каран.

– Град Нови Сад и Војводина су у последње три године домаћини финаалног турнира Купа за кошаркашице. Као што су Зрењанин и Врбас у протекле две године били добри домаћини, сигуран сам да ће и Нови Сад испунити та очекивања. Добродошли у Нови Сад на финални турнир женског Купа.

Овогодишњи финални турнир Купа “Милан Цига Васојевић” биће и права прилика да се покаже хуманост и помогне бившој кошаркашици Јелени Зорић, о чему је говорила Оља Кривокапић Драгићевић, комесар Прве женске лиге Србије и куп такмичења.

– Јелена Зорић је бивша кошаркашица Радивоја Кораћа, девојка која је провела кадетске и јуниорске дане у тој екипи. Затим је одлучила да оде у Америку уз помоћ спортске стипендије и оно што је заиоста тужно је да су, када се након завршених студија вратила у Београд, кренули њени здравствени проблеми и врло брзо је установљено да је оболела од карцинома на мозгу. Као женска кошаркашка породица, а и као кошаркашка породица генерално, морамо да помогнемо Јелени. Са тим циљем ће финални турнир Купа бити обележен тако што ћемо кроз одређену кампању покушати да прикупимо новчана средства која су Јелени неопходна за операцију у Бечу. Управо у овом тренуку чека се да се сакупи та извесна сума која би омогућила Јелени да оде на операцију која заиста може да јој помогне и омогући квалитетан живот у будућности. С том идејом смо штампали улазнице за Куп на којима ће бити СМС број за помоћ Јелени. Очекујемо да ће на тај начин публика дати свој допринос, али и преко медија пошто ћемо имати два ТВ преноса и тим путем скретати пажњу јавности и замолити људе на помогну…

Иначе, од 2007. године, од када је Србија самостална држава, највише трофеја националног Купа освојиле су кошаркашице Хемофарма, чак пет, од чега четири заредом од 2007. до 2010. Партизан је освајао трофеј два пута – 2011. и 2013, а Радивој Кораћ, Војводина и Црвена звезда по једном, Кораћ 2014, Новосађанке 2015 и црвено-беле 2016.

Позивамо Новосађане, Војвођане и све остале љубитеље женске кошарке да присуствују највећем празнику женске кошарке на нивоу Србије – финалном турниру Купа “Милан Цига Васојевић”…