У просторијама Кошаркашког савеза Србије данас је обављен жреб за завршни турнир женског националног Купа „Милан Цига Васојевић“, који се 16. и 17. марта 2019. године одржава у Лозници, у дворани “Лагатор”.

У првом полуфиналу 16. марта од 16.00 часова састају се Црвена звезда Комбанк и Новосадска ЖКА, а од 18.30 часова Радивој Кораћ и 021.

Пред бројним гостима, потпредседником КСС за женску кошарку Аном Јоковић, комесаром Прве женске лиге и Купа Бојаном Поповићем, представницима клубова и кошаркашицама, уводну реч дао је потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић

– Велика ми је част и задовољство што могу да вам се обратим и, пре свега, да се захвалим играчицама и клубовима који су остварили успех и пласирали се на завршни турнир. Такође желим да се захвалим домаћину Лозници, која други пут заредом организује финални турнир Купа Милан Цига Васојевић и сматрам да је КСС у тој средини нашао стратешког партнера. После мушког Купа очекује нас и женски, желимо да све протекне у најбољем реду, да победи најбољи и да сви после овог Купа будемо још бољи људи… У исто време ће бити одржан и Беобаскет мини куп, а жеља нам је да најмлађе кошаркашице буду део спектакла.

Присутнима се, испред организатора, обратио и помоћник градоначелника Лознице Дејан Сталовић.

– Велико ми је задовољство да вас све поздравим у име града Лознице и у име нашег руководства, да вам пожелим добродошлицу у наш град. Надамо се спектаклу и очекујемо да најбољи победи. Мислим да је лепо речено да Лозница и КСС ставарју стратешко партнерство. Велики број млађих репрезентативних селекција се годинама уназад припрема у Бањи Ковиљачи, одакле одлази на велика такмичења и доноси медаље. Нама је то велика част и надамо се да ће тако бити и убудуће. Уверени смо да ће предстојећи финални турнир Купа Милан Цига Васојевић протећи у најбољем реду и спремни смо за то такмичење, које ће се одржати у нашем Спортском центру „Лагатор“ са потпуно новим паркетом и кошевима. Лозница је дефинитивно град спорта и са великим задовољством вас очекујемо у нашем граду, а мислим да је ово одлична увертира за предстојеће Европско првенство сениорки, које ће се одржати у нашој земљи.

Национални Куп самосталне Србије игра се од 2006. године. Трофеј је највише пута освајао Хемофарм, чак пет пута, Партизан се радовао три пута, Црвена звезда два пута, а Радивој Кораћ и Војводина по једном.

И ове године на завршном турниру Купа учествују три првопласиране екипе из Прве женске лиге Србије и освајач другог степена Купа, а то су Црвена звезда Комбанк, Радивој Кораћ, 021 и Новосадска ЖКА. С обзиром на то да је освајач другог степена Купа Радивој Кораћ остварио пласман по два основа, као четвртопласирани клуб у лиги на финалном турниру ће играти Новосадска ЖКА.

Као и претходних година жреб је био полудиригован, тако да у полуфиналу нису могли да се састану првопласирани и другопласирани у лиги, Црвена звезда Комбанк и Радивој Кораћ.

Капитени клубова учесника Александра Катанић из Црвене звезде, Љиљанa Томашевић из Кораћа, Јованa Адамовић из 021 и Ларa Радуловић из Новосадске ЖКА извукли су парове полуфинала.

Како је већ речено, у првом полуфиналу 16. марта од 16.00 часова састају се Црвена звезда Комбанк и Новосадска ЖКА, а од 18.30 часова Радивој Кораћ и 021.

Полуфинални мечеви биће директно преношени на youtube каналу КСС, док је финале у недељу 17. марта од 19.00 часова, уз директан ТВ пренос на Арена спорту.

Као и прошле године, паралелно са сениоркама играће и пионирке, и то Беобаскет Мини куп, на коме ће учествовати пионирке Црвене звезде Комбанк, Радивоја Кораћа, Новосадске ЖКА и селекција Лознице.

Исти парови као код сениорки биће и у Беобаскет Мини купу, само што ће уместо пионирки клуба 021  играти екипа домаћина Лозница. Полуфинала су на програм у суботу од 11.00 и 13.00 сати, меч за треће место је у недељу у 11.30, а финале у 13.30 часова.