У просторијама Кошаркашког савеза Србије данас је обављен жреб за завршни турнир женског националног Купа „Милан Цига Васојевић“, који се 16. и 17. марта 2018. године одржава у Бањи Ковиљачи, у дворани “Вера Благојевић”.

Пред бројним гостима, генералним секретаром Дејаном Томашевићем, потпредседником за женску кошарку Аном Јоковић, потпредседником за такмичења Душаном Пројовићем, комесаром Прве женске лиге и Купа Ољом Драгићевић, представницима клубова и кошаркашицама, уводну реч дао је председник КСС Предраг Даниловић.

– После одличне организације Купа Радивоја Кораћа у Нишу, не само ове године, иако је ове године била сигурно једна од најбољих, на реду је „Куп Милана Циге Васојевића“. Овом приликом желим од срца да се захвалим организаторима, људима из Бање Ковиљаче и Лознице, на великој помоћи око организације завршног турнира. Сигуран сам да ћемо гледати квалитетне утакмице, да ћемо имати одличну посету као у Нишу и да ће људи доћи да виде наше најбоље кошаркашице које ће се борити за вредан трофеј. Свим клубовима желим, пре свега, пуно здравља и да остваре што боље резултате – рекао је председник Даниловић.

Присутнима се, испред организатора, обратио и помоћник градоначелника Лознице Дејан Сталовић.

– Велико ми је задовољство што имам прилику да вам се обратим у име руководства града Лознице. Хвала КСС што је препознао капацитете и могућности нашег града и што нам је указао част да организујемо завршни тунир Купа „Милан Цига Васојевић“. То је велика ствар за нас, што видимо као могућност и шансу да унапредимо спорт у нашем граду, а нарочито кошарку. Искористили смо прилику да обавимо разговоре са челницима КСС и да досадашњу успешну сарадњу подигнемо на још виши ниво. Екипама учесницама желимо успешан наступ, да их заобиђу повреде и да се такмиче у духу фер плеја. Нека најбоља екипа победи!

Национални Куп самосталне Србије игра се од 2006. године. Трофеј је највише пута освајао Хемофарм, чак пет пута, Црвена звезда и Партизан су се радовали по два пута, а Радивој Кораћ и Војводина по једном.

И ове године на завршном турниру Купа учествују три првопласиране екипе из Прве женске лиге Србије, а то су Црвена звезда, Партизан 1953 и Краљево, као и освајач другог степена Купа Радивој Кораћ. Познато је да ће Црвена звезда бити прва, а да се Радивој Кораћ пласирао преко другог степена Купа. Због згуснутог распореда и окупљања репрезентације, још се не зна тачан пласман на табели, односно да ли ће други бити Партизан 1953 или Краљево.

Као и претходних година жреб је полудиригован, тако да у полуфиналу нису могли да се састану првопласирани и другопласирани у лиги.

Капитени клубова учесника Александра Катанић из Црвене звезде, Олга Степановић из Партизана 1953 и Ана Илић из Радивоја Кораћа извукле су парове полуфинала.

У првом полуфиналу 16. марта од 17.00 часова састају се Црвена звезда и трећепласирани тим Прве женске лиге Србије, а од 20.00 часова другопласирани тим Прве женске лиге Србије и Радивој Кораћ.

Полуфинални мечеви биће директно преношени на youtube каналу КСС, док ће директан пренос финала у суботу 17. марта од 19.00 часова бити на ТВ Аренаспорт.

Новитет је да ће се од ове године играти и Мини куп за пионирке, на коме ће учествовати пионирке две првопласиране екипе из Прве женске лиге, пионирке победника другог степена Купа и пионирке домаће Лознице. И пионирке ће утакмице играти у дворани “Вера Благојевић”.  Парови полуфинала су исти као код сениорки, само што ће уместо пионирки трећепласиране екипе у Првој женској лиги играти екипа домаћина Лознице. Полуфинала Мини купа су на програму у петак од 12.00 и 14.00 сати, меч за треће место је у суботу у 14.00, а финале у 16.00 часова.