На адресу Кошаркашког савеза Србије данас је стигао одговор извршног директора Евролиге Ђордија Бертомеуа на писмо КСС, у коме се каже:

„Поштовани председниче,

Захваљујем на Вашем допису. Изнад свега желим да Вам захвалим што сте изразили жељу за тражењем решења заснованог на дијалогу и поштовању свих субјеката који имају различите одговорности у европској кошарци.

Веома смо разочарани и изненађени да се конфликт који је изазвала ФИБА, са јединим циљем контролисања професионалних клупских такмичења, завршио санкцијама према националним федерацијама које никада нису имале удела у овој ситуацији нити су биле одговорне за исту. Такође је разочаравајуће видети да спортске вредности, које ФИБА тврди да поштује, нису узете у обзир, те да су националне селекције, које су избориле право учешћа на такмичењима, санкционисане због својих напора и добрих спортских резултата. Верујемо да ће националне федерације захтевати поштовање својих права и исто тако мислимо да федерације неће дозволити да им се та права одузму без било каквог валидног правног или спортског разлога.

Не сматрамо да су разлике између ФИБА И Евролиге непремостиве. Ми смо доказали способност за сарадњу током много година и наставићемо и убудуће. Имајући то на уму, у више наврата смо тражили од ФИБА да, уместо претњи клубовима и националним федерацијама, можемо да разговарамо и радимо заједно за добробит кошарке. Тачно је да је, након последњих поступака ФИБА протеклих месеци, поверење између наше две стране нарушено. Али то са наше стране није препрека за постизање споразума, под условом да се поново успостави нормалност и поштују права националних федерација и клубова.

Доказали смо да наша намера никад није била да приморавамо клубове. Ми смо се ограничили на то да им предложимо пројекат, прво кроз домаће лиге, а затим и директно, у неким случајевима када је изостао одговор домаће лиге, и позвали их да му се придруже. Велика већина клубова се сложила са предлогом, јер сматрају да је најкориснији за њихову будућност и најатрактивнији за њихове навијаче. Поштовали смо клубове који су сматрали другачије.

Лично сматрам да би било веома позитивно када би пример сарадње између националних федерација и клубова у Вашем региону у последњих 15 година могао бити схваћен од стране ФИБА. Неопходно је прихватити улогу сваког субјекта и поштовати је, као и сарађивати у сваком виду одговорности. То не сме бити сукоб моћи, како је то ФИБА исказала, већ разговор о организационом моделу који је потребан Европи, а у коме кошарка има виши ниво професионалности у односу на друге континенте, какав је случај у Северној Америци. Модел клупског такмичења организован од стране самих клубова се показао ефикасним за развој европске кошарке, иако постоји простор за побољшања, као и у свему. Када су клубови одбили понуду ФИБА да управља такмичењем Евролиге и када је, неколико месеци касније, већина клубова поново радије изабрала Еврокуп уместо ФИБА такмичења, јасно су показали вољу клубова која би требало да буде поштована, јер су клубови ти који преузимају сав ризик управљања. Реакција санкцијама не решава проблем, већ га погоршава. То не помаже ФИБА да поврати кредибилитет и поштовање изгубљено последњих месеци непрекидним променама стратегије, изражавањем неприхватљивог притиска и одбијањем дијалога.

Ми не планирамо да доносимо одлуке које би могле ићи на штету односима између клубова и федерација, а бићемо и даље отворени за дијалог и тражење решења заснованог на обостраном поштовању и за добробит кошарке.“ – стоји у одговору Евролиге.

 

Оригинал писмо:

160421 letter to Mr Djilas Serbian Federation