Кошаркашки савез Србије данас је упутио одговор на допис ФИБА Европа, која је тражила информацију о конкретним мерама које ће КСС да предузме поводом приступања Партизана Еврокупу. У писму регионалном директору ФИБА за Европу Камилу Новаку, стоји:

„Поштовани господине Новак,

На основу Вашег дописа о конкретним мерама које ће Кошаркашки савез Србије предузети према КК Партизан НИС због његове одлуке да учествује у Еврокупу, обавештавам Вас да је Управни одбор КСС, на основу одлуке коју је донео Борд ФИБА Европа на састанку у Паризу дана 20.03.2016.године, још 19. априла донео одлуку да је сваки клуб са територије Србије који потпише уговор са ЕКА и прихвати учешће у Еврокупу аутоматски суспендован из чланства у КСС. У тој одлуци је јасно прецизирано да се то односи на сва национална такмичења у свим категоријама, као и на сва остала права и обавезе које било који клуб, члан КСС, има. Мислим да је из одлуке УО КСС више него јасно које конкретне мере предузимамо према КК Партизан НИС због његове одлуке у вези са учешћем у Еврокупу. КСС је део  ФИБА Европа, са свим правима и обавезама које из тог чланства произилазе. Сходно томе, поштујемо и на територији Србије спроводимо све одлуке које Борд ФИБА Европа, у складу са својим Статутом, донесе.

Користим ову прилику да у име КСС и ја Вама, и људима који воде ФИБА Европа, поставим нека питања. Наиме, из листе учесника Еврокупа се јасно види да су сви клубови који су имали могућност да играју Еврокуп одлучили да ту могућност искористе. Једини клубови који су одлучили да одбију учешће у Евролиги и Еврокупу су сви француски клубови и српски клуб Мега Лекс. Мега Лекс је то учинио на основу разговора са КСС, који је једини Савез у Европи који је, желећи да повећа заинтересованост клубова за ФИБА Лигу шампиона, понудио и конкретну финансијску помоћ клубовима који прихвате учешће у ФИБА Лиги шампиона и то у износу од 50.000 евра. Показале су се као нетачне информације које смо добијали од ФИБА да ће немачки, италијански, шпански, руски и неки другови клубови који не играју у Евролиги играти у ФИБА Лиги шампиона. Како ствари стоје, јасно је да је, бар тренутно, у рату између ФИБА и ЕКА, ФИБА доживела комплетан пораз. То доводи до нашег конкретног питања шта ће даље бити политика ФИБА Европа? Да ли ћемо гурнути главу у песак и правити се да се ништа није десило или ћемо, у складу са тренутном реалношћу, променити нашу политику и начин борбе за очување европске кошарке? Да ли ћемо наставити са политиком кажњавања и суспензија које ће у том случају довести да кошаркашки најјаче европске нације попут Шпаније, Литваније, Италије, Грчке, Русије, Србије остају без иоле квалитетних домаћих лига, jер без клубова који учествују у Евролиги и Еврокупу, национална такмичења велике већине кошаркашки најјачих европских земаља неће имати никакав смисао.

Осим овог питања о конкретним мерама које ће ФИБА Европа предузети, имам за Вас још једно конкретно питање. Шта ћете Ви као Регионални директор ФИБА Европа, господин Демирел као председник ФИБА Европа, као и остали функционери ФИБА Европа конкретно учинити, с обзиром на чињеницу да смо се нашли у оваквој ситуацији? Да ли видите неку вашу одговорност за то и да ли имате намеру да у складу са том одговорношћу предузмете и неке конкретне кораке?

Уз искрену наду да ћемо из ове изузетно комплексне, осетљиве и компликоване ситуације што пре изаћи, срдачно Вас поздрављам

Драган Ђилас

Председник Кoшаркашког савеза Србије, земље чија је мушка репрезентација друга на свету, а женска прва у Европи“