Изабранице Марине Маљковић савладале Летонију на ЕП са 76:60
Кошаркашице Србије стартовале су победом на Европском првенству савладавши Летонију са 76-60 (21-19, 18-18, 19-11, 18-12) у првом мечу групе Ц.

Изабранице Марине Маљковић, приказале су сјајну игру на отварању Евробаскета и меч су преломиле у трећој четвртини захваљујући изванредној одбрани. Најефикасније у тиму Србије биле су Соња Петровић са 19 поена и Јелена Миловановић с 15 поена, док се у екипи Летоније истакла Витола са девет поена и 16 скокова.

Почетак утакмице припао је Летонкама иако је Данијел Пејџ погодила тројку за прво вођство Србије од 3-2. Летонке су везале шест поена, да би Србија добром серијом поново повела са 9-8, преко Бутулије са линије слободних бацања. Српкиње су агресивном одбраном терале Летонке на грешке, а екипе се су смењивале у вођству, да би у финишу изабранице Марине Маљковић стекле предност од 21-19.

Старт друге четвртине је такође припао Летонкама, које праве серију 6-0. При резултату 31-25 за Летонију, Србија креће у изванредну серију од 10-0 која је трајала нешто више од четири минута и тада је приказана врхунска одбрана. У финишу првог полувремена репрезентативкама Србије је мало попустила концентрација али се на паузу отишло уз предност од +2 – 39-37.

После почетних поена Тамаре Радочај, Летонке су везале две тројке, али је Милица Дабовић повратила предност за Србију. Уследиле су три везане тројке за Србију, једна Милице Дабовић, а две за Јелену Миловановић. Поново су српске репрезентативке приказале изванредну и непробојну одбрану, па су Летонке биле без поена више од пет минута игре. До краја четвртине Србија је успешно сачувала десет поена предности.

Србија је последњу четвртину отворила тројком Јовановићеве за највећу разлику у поенима до тада од +13. До краја утакмице кошаркашице Србије ниједном нису испуштале двоцифрену предност, а највећа разлика износила је +17, два минута пре краја.

Селекторка Марина Маљковић је рекла да је њен тим до победе дошао тешко, како је и очекивала.

– Не могу да будем незадовољна првом победом. Очекивали смо тешку и нервозну утакмицу и мислим да су ме сада сви разумели, чак и они који су у неком моменту сумњали да ћемо лагано да добијемо Летонију. Видели сте како је то неугодан тим. Не дозвољавају вам ни минут одмора и неку ситуацију одмах преокрену у своју корист. Натерали смо их на велики број изгубљених лопти што је би био циљ – истакла је српска селекторка.

Упркос тријумфу, Маљковићева није била у потпуности задовољна приказаним на терену.

– Нисам баш задовољна, поготово скоком. Биле смо на крају егал у скоку, али нисам задовољна јер су у неким битним моментима оне су хватале лопту у нападу. Имали смо лош проценат шута за три поена. Задовољна сам пола-пола. Наравно, осећам велику срећу и задовољство због прве победе, али што се тиче игре, то просто није било то. Далеко је то од свега што ми можемо. Желим да верујем да је то само последица тога што је прва утакмица и притисак. Изгубили смо много ситуација 1-на-1 што уопште није у реду што се тиче наше одбране. Надам се да ће бити боље и да ћемо наставити да побеђујем и да ћемо имати много мање минута у негативном тону – рекла је Маљковићева.

Други меч у групи Ц Србија игра против Хрватске у суботу од 19 часова.

Србија: Радочај 3п 6с 4ас, Петровић 19п 4с, Чађо, Крњић, Јовановић 5п 5с, Миловановић 15п, Бутулија 8п 6с, Ајдуковић, Топузовић, М. Дабовић 8п 2с 5ас, А. Дабовић 8п 4с, Пејџ 10п 4с

Летонија: Розенберга 5п, Еглите 3п, Кулите 5п, Баско-Мелнбарде 8п, Јекабсоне 11с, Путнина 4п, Стеинберга, Лиепкалне, Витола 9п 16с, Аизсила 8п, Мелника, Лакса 7п.