У седишту ФИБА у Женеви вечерас је одржана свечана церемонија извлачења група за три мушка и један женски квалификациони турнир за Олимпијске игре у Рију 2016.
Вољом жреба, наша репрезентација ће у београдској „Комбанк Арени“ на путу ка олимпијској визи прво у групи А морати да савлада Анголу и Порторико, а онда ће се у полуфиналу укрстити са неком од екипа из Б групе у којој су Јапан, Чешка и Летонија!
Жреб је водио Предраг Богосављев, директор свих такмичења ФИБА Свет, а куглице су извлачили бивши репрезентативац Словеније Радослав Нестеровић и некадашњи велики шпански ас Хорхе Гарбахоса, који су Србији овог пута донели прилично повољан жреб.
Србија ће први меч одиграти 4. јула против Порторика, дан касније је слободна, а 6. јула нашим момцима ће ривал бити Ангола. У полуфиналу ће 8. јула играти првопласирани из групе А против другопласираног из групе Б, односно први из групе Б са другим из групе А. Победници се састају 9. јула у финалу, а бољи ће обезбедити пласман на ОИ у Рију.
Србију су на овој манифестацији представљали председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, потпредседник за такмичења и в.д. генералног секретара Дејан Томашевић, потпредседник за маркетинг и финансије Андрија Клеут, као и најбоља играчица Европе 2015. Ана Дабовић, која је са бившом руском репрезентативком Илоном Корстин жребала групе за женски квалификациони турнир за ОИ, који се од 13. до19. јуна игра у Француској.

САСТАВИ ГРУПА – Кошаркаши
БЕОГРАД (Србија)
Група А: Србија (А1), Ангола (А2), Порторико (А3).
Група Б: Јапан (Б1), Чешка (Б2), Летонија (Б3).
МАНИЛА (Филипини)
Група А: Турска (А1), Сенегал (А2), Канада (А3).
Група Б: Француска (Б1), Нови Зеланд (Б2), Филипини (Б3).
ТОРИНО (Италија)
Група А: Грчка (А1), Мексико (А2), Иран (А3).
Група Б: Тунис (Б1), Хрватска (Б2), Италија (Б3).

САСТАВИ ГРУПА – Кошаркашице
НАНТ (Француска)
Група А: Куба (А1), Нови Зеланд (А2), Француска (А3).
Група Б: Камерун (Б1), Турска (Б2), Аргентина (Б3).
Група Ц: Белорусија (Ц1), Кореја (Ц2), Нигерија (Ц3).
Група Д: Венецуела (Д1), Шпанија (Д2), Кина (Д3).