У свечаној сали Установе културе општине Палилула „Влада Дивљан“ у четвртак 15. марта одржан је Драфт Јуниор НБА лиге 2018, на коме су извучени НБА клубови и школе које ће носити њихова имена. Кошаркашки савез Србије у сарадњи са НБА Европа трећи пут организује Јуниор НБА лигу, у којој ће учествовати 20 београдских и по пет новосадских и нишких основних школа. Такмичење ће се одржати по систему НБА лиге за ученике (дечаке и девојчице) петог и млађих разреда.

У сјајној атмосфери, пред око 500 деце, професора и гостију, Драфту су присуствовали бивши асови Душан Кецман, Душко Савановић, амбасадор ФИБА Наташа Ковачевић, челници Кошаркашког савеза Србије… И ове године, Јуниор НБА лига се организује уз помоћ спонзора „Мелкаре Шабац“ и „Триглав осигурања“.

Присутнима се први обратио генерални секретар КСС Дејан Томашевић, који је поздравио је присутне и рекао:

– На почетку ове НБА сезоне имали смо пет наших играча у НБА лиги, а од данас их имамо преко 400… Надам се да ће барем неко од вас за неких десетак година заиста заиграти у НБА лиги, а волео бих да ми обећате да ћете, ако неко заигра и на Ол стару, позвати све ове људе који учествују у организацији Јуниор НБА лиге да будемо ваши гости. Велику захвалност дугујемо Бојану Поповићу, свим људима из Кошаркашког савеза Србије и нашим пријатељима који већ трећу годину праве заиста најбољу Јуниор НБА лигу, а сви знамо да је то највећи пројекат НБА лиге ван Америке. Такође бих се захвалио свих директорима школа и професорима који су се одлучили да учествују у овом пројекту. Наравно, све ово не би могло без наших пријатеља, иако их неки називају спонзорима, а ја са поносом кажем да су то наши пријатељи, Млекара Шабац и Триглав осигурање. Уживајте, играјте, нека победи најбољи, а ја се надам да ће неко од вас једног дана играти у НБА.

У име спонзора Млекаре Шабац, говорила је директорка маркетинга Милица Јелић.

 – Поздрављам вас испред компаније Млекара Шабац, као и наше мале будуће асове. Сигуран сам да међу вама седи нека будућа велика звезда… задовоиљство је и част што смо ове године поново заједно. Ту смо да славимо победе, да се тешимо после пораза… Све је то саставни део спорта, а много ће бити лакше и лепше уз производе Млекаре Шабац. Битно је само да верујете у себе, а онда је све могуће и границе не постоје. Свим тимовима желим пуно среће у новој Јуниор НБА сезони.

Испред Триглав осигурања, реч је имао директор маркетинга Марко Путник.

– Триглав осигурање подржава Јуниор НБА трећи пут и велико нам је задовољство због тога. Ово је шлаг на торту свим нашим сарадњама са КСС до сада. Оно што вам желим је да се, пре свега, добро забавите, да уживате у ономе што радите, да се играте кошарке и да победи најбољи…

Имена школа и НБА клубова извлачили су млади репрезентативци Србије који су прошлог лета освојили златну медаљу на Европском првенству Никола Мишковић, Марко Пецарски и Тадија Тадић.

Јуниор НБА лига Србија 2018 изгледаће овако:

ЗАПАДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Дивизија Северозапад

Минеоста Тимбервулвс – ОШ „Свети Сава“

Јута Џез – ОШ „Веселин Маслеша“

Денвер Нагитс – ОШ „Иван Горан Ковачић“

Оклахома Сити Тандер – ОШ „Павле Савић“

Портланд Треилблејзерс – ОШ „Ћирило и Методије“

Дивизија Пацифик – Нови Сад

Голден Стејт Вориорс – ОШ „Иво Лола Рибар“

Финикс Санс – ОШ „Десанка Максимовић“

Лос Анђелес Клиперс – ОШ „Жарко Зрењанин“

Сакраменто Кингс – ОШ „Коста Трифковић“

Лос Анђелес Лејкерс – ОШ „Ђура Даничић“

Дивизија Југозапад

Хјустон Рокитс – ОШ „Драган Лукић“

Сан Антонио Спарс – ОШ „Лазар Саватић“

Мемфис Гризлис – ОШ „20. Октобар“

Њу Орлеанс Пеликанс – ОШ „Соња Маринковић“

Далас Маверикс – ОШ „Михајло Пупин“

 

ИСТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Дивизија Централ

Индијана Пејсерс – ОШ „14. Октобар“

Милвоки Бакс – ОШ „Браћа Јерковић“

Детроит Пистонс – ОШ „Вук Караџић“

Кливленд Кавалирс – ОШ „Уједињене нације“

Чикаго Булс – ОШ „Бранко Ћопић“

Дивизија Атлантик – Ниш

Бруклин Нетс – ОШ „Ратко Вукићевић“

Њујорк Никс – ОШ „Учитељ Таса“

Бостон Селтикс – ОШ „Иво Андрић“

Торонто Репторс – ОШ „Душан Радовић“

Филаделфија Сиксерс – ОШ „Стефан Немања“

Дивизија Југоисток

Вашингтон Визардс – ОШ „Бановић Страхиња“

Шарлот Хорнетс – ОШ „Милош Црњански“

Орландо Меџик – ОШ „Лаза Костић“

Мајами Хит – ОШ „Борислав Пекић“

Атланта Хоукс – ОШ „Владислав Рибникар“

Јуниор НБА лига организује се као 35 лига у више од 20 земаља света. Јуниор НБА лига Србије има циљ да користећи бренд НБА лиге подстакне и мотивише што више деце да се баве кошарком, да им је приближи кроз забаву и дружење, развије спортски дух и позитиван став према спорту.