Кошаркашки савез Србије у уторак 4. јула је у „Кући кошарке“ организовао коктел у част 3х3 женске и мушке сениорске репрезентације Србије, које ће наредног викенда, од 7. до 9. јула, учествовати на Европском купу у Амстердаму. где путују у четвртак 6. јула. Поред кошаркаша и кошаркашица, коктелу су присуствовали и бројни угледни људи из света кошарке и представници спонзора КСС.

Селекције Србије у такмичењу 3×3 оствариле су недавно изузетне резултате. Мушкарци су одбранили титулу светског првака, а затим и остварили пласман на Европско првенство, док је женска селекција други пут остварила пласман на Европско првенство, а затим минулог викенда освојила турнир у Будимпешти, где је у финалу савладала актуелне европске шампионке Мађарице.

Поред репрезентативних успеха, Србија je тренутно на првом месту светске 3×3 ранг листе националних федерација у укупном збиру и то са седам милиона бодова више од другорангираног, o чему је присутне известио генерални секретар KСС Дејан Томашевић.

– На састанку Међународног олимпијског комитета, 9. јуна, баскет 3х3 је постао олимпијски спорт, тако да ћемо 2020. први пут имати 3х3 на Олимпјским играма. Можда неко каже да нисмо спремни и да је то брзо, али српска федерација и наша кошарка су већ годинама спремне да имају, како у мушкој, тако и у женској конкуренцији, екипе на Олимпјским играма. Када погледам у прошлост, мислим да не постоји ниједан велики кошаркаш који није почео кроз баскет три на три. Мислим да је то наш национални спорт. Изузетно ми је драго да смо дошли у ситуацију да имамо двоструке светске прваке. Жао ми је што нисмо могли да их дочекамо како доликује, јер су они као прави професионалци одмах после освајања злата на Светском првенству отишли на квалификације и успели да се квалификују на Европско првенство. Желимо да и на Европском првенству будете најбољи… Посебно ме радује што ћемо на Европском првенству имати и женску екипу. Познато је колико Кошаркашки савез у последње време улаже у женску кошарку и мислим да је то потврда исправности наше одлуке да више пажње посветимо женској кошарци. Сигуран сам да ће наше даме доносити сјајне резултате, не само са овог Европског првенства, већ и са многих других такмичења.

И то није све…

– Поред ових сјајних резултата, волео бих да истакнем да је Кошаркашки Савез Србије у још неким сегметнима прва на свету. По ренкингу који од пре пар година ФИБА води, КСС је убедљиво први на светској ранг листи. И то је потврда да, поред ових сјајних момака, постоје друге екипе које раде велику ствар за српску кошарку. Такође, српска федерација је прошле године била број један у свету по броју организованих турнира, што нас чини срећним и поносним. Овом приликом бих, баш због тога и те сјајне организације, желео да се захвалим Дејану Димитријевићу кога је КСС поставио да буде човек број један за 3х3, као и целом његовом тиму, као и људима у КСС који су поред својих дневних активности нашли довољно времена и снаге да се посвете овом, на неки начин, новом спорту код нас. Такође, велику захвалност дугујем свим нашим пријатељима, не могу да кажем спонзорима, јер је наш однос више од спонзорства. Могу да будем поносан на чињеницу да имамо ове људе за пријатеље. Искрено се надам да ће та пријатељства трајати дуги низ година. Волео бих да се захвалим свим људима из „Дивоушна“, „Триглава“, „Роде“ која нам је, поред тога што је насловни спонзор 3х3 у Србији, поклонила и два терена, па „Пиреус банци“, „Нектару“ који је званично пиће Савеза, агенцији „3х3 Баскет ивента“ која је, поред тога што нам помаже у организовању ових турнира, урадила доста позитивних ствари на промоцији баскета три на три. У смислу потврде да радимо добро, завхвалио бих се људима из ФИБА, који су препознали све то што ми радимо и од 2019. ће први пут у Србији бити организован Челенџер турнир. Посебну захвалност, али не само због тога што је као једна компанија препознала то што ради КСС и 3х3, већ је дуги низ година је наш пријатељ и спонзор – компанији „Телеком“… Момци и девојке, пуно среће на овом Европском првенству! – рекао је Томашевић

С обзиром на то да је 3×3 кошарка недавно постала олимпијска дисциплина, ови успеси добијају на изузетном значају, па се присутнима обратио и  генерални секретар Олимпијског комитета Србије Ђорђе Вишацки.

– Пре свега, честитке момцима на освојеном злату, по други пут. Такође, честитке и девојкама и момцима на избореном месту и одласку на Европско првенство, желимо вам пуно среће тамо. Што се тиче резултата у новој дисциплини на Олимпијским играма, сви ви знате да је ова прича, што се ОКС тиче, почела још 2010. када је тим Србије освојио злато на Олимпијским играма младих у Сингапуру. То је био сјајан почетак и та прича се наставља и данас. Надам се да ће ове девојке и момци у Токију наставити оно што је почето 2010. Сви смо сведоци да се систем спорта у свету мења. МОК је просто применио нови принцип, постали су доста флексибилнији у односу на оно што је данас доста популарно међу младима и свету генерално. Програм олимпијских игара много брже се мења и ми, као систем спорта, заиста морамо да будемо прилагођени свему томе, па и да неке, можда не традиционалне дисциплине које ће се у будућности појављивати на Олимпијским играма, што брже прихватимо и наставимо да их развијамо. Када је у питању КСС, честитам им на свему што су урадили на промоцији 3х3 кошарке последњих година. Надам се да ћемо са јаком селекцијом у обе конкуренције наступити на ОИ у Токију, да они тамо ураде оно што најбоље могу, па ћемо се на крају заједно радовати.

Наше даме су се недавно пласирале на Европски куп који је на програму од 7. до 9. јула у Амстердаму, а каква су очекивања од великог такмичења говорила је капитен женске 3х3 репрезентације Србије Јелена Максимовић.

– Имамо сјајне момке, који нам на такмичењу пружају велику подршку. Прошле године смо се први пут појавиле на европској сцени и биле смо седме на Европском првенству у Будимпешти. Међутим, хтели смо мало озбиљније да приступимо овој сезони. Хтела бих да се захвалим Милици Ивановић и Марији Прљи, које тренутно нису са нама јер су се прикључиле Биљана Пешић и Маја Шкорић. Маја је била са сениорском репрезентацијом на ЕП у Прагу, па није могла да учествује на квалификацијама у Нанту, а Биљана је имала проблем са леђима. Добро је да се опоравила и ових дана се припремамо пуном паром да дамо максимум, па да у Амстердаму дођемо до доброг резултата.

Испред мушког 3х3 националног тима, двоструких светских шампиона, капитен Душан Домовић Булут је рекао:

– Почетак 2012. је био мало тежак за све нас и та наша визија да будемо најбољи на свету је можда имала неке препреке. Али, последње две године, у разговорима и према понашању КСС, видели смо да имамо исте амбиције, а то је да будемо доминантна баскет сила у наредом периоду, не само на пољу спортских резултата већ и у организацији такмичења… – закључио је Булут.