Од 14. До 18. јанура 2015. године одржан је XV јубиларни међународни “Минибаскет фестивал Рајко Жижић” у хали 3, београдског сајма.

Пре 15 година фестивал је почео са 20-так екипа учесника, да би кроз деценију и по, прерастао у фестивал који је окупио преко 200 минибаскет екипа.

Фестивал је одигран на 5 постављених терена, са кошевима на 3 висине, 2,60м, 2,75м и 3,05м. Девојчице и дечаци су били подељени у четири узрасне категорије: 2004. и млађи, 2005. и млађи, 2006. и млађи И 2007. годиште и млађи.

На сваком тререну одиграно је 60 утакмица, односно 300 утакмица у току трајања фестивала. По оцени стручних сарадника, а и публике, квалитет утакмица је био далеко бољи у односну на прошлогодишње вештине које су приказали минибаскеташи.

Свечано отварање фестивала одржано је 14.01.2015. у 12х и фестивал је свечано отворио председник КСС, Драган Ђилас. Том приликом су подељени и пригодни поклони онима који су дали допринос развоју и унапређењу минибаскета.

Међу награђенима су: Сања Лубардић – ПР НИС Газпром Нефт-а, наши вишегодишњи сарадници и пријатељи, Зоран Нинков – представник Београдског сајма који је 15 година наш домаћин, наши истакнути кошаркашки тренери Боривоје Ценић, Божидар Маљковић, Драгослав Ражњатовић– председник клуба пријатеља Мини баскета, Војислав Божанић – Баскет гроупи и многи други.

У току трајања фестивала одржан је семинар “Од мини баскета до кошарке” где смо присуствовали врхунским стручним предавањима и упознали се са новим системом учења предавача из Никола Тесла центра. Сва предавања су снимљена по ФИБА правилима (са 3 камере) и биће коришћена у едукацији тренера. Највеће интересовање је било за предавање др Ранка Рајовића “Систем учења” са идејом да се начин учења који је представљен, примењује у школама и обдаништима.

У демонстрацијама практичних вежби које су пратиле и предавања, учествовали су дечаци који су били добровољци на лицу места, као и деца из Кикинде и екипа Партизана из Београда.

Предавачи су били:

14.01.2015. са почетком у 12.30х Гордан Тодоровић – “Усавршавање технике напада континуираним вежбањем”

15.01.2015. у 12х, Милан Јосић – “Пассин гаме”

16.01.2015. у 12х, Владо Ђуровић – “Специфичне вежбе за млађе узрастне категорије- додавање и вођење”

17.01.2015. у 12х , др Ранко Рајовић – Презентација НТЦ “Систем учења” – теоретско предавање . Практична презентација :

“Рани шклоски узраст” Милосав Рељин и Љубомир Васичин У 7-9

“ Презентација предшколског узраста” – проф Бранко Грбанушић У 3-6

18.01.2015. у 12х, Зоран Вишић и Светозар Матић “Кружни тренинг по станицама”

Свечано затварање фестивала је увеличало 3000 балона, колико је било и учесника и фестивал је затворио Божидар Маљковић, један од тренера Рајка Жижића.

Принцип Мини баскета је да су сви учесници и победници, тако да су сви минибаскеташи добили медаље и сваки клуб је добио пехар. Прелазни пехар се сваке године додељује једној екипи која се показала највише ангажовања и ове године пехар је добила КК Црвена Звезда, а додељен је од стране Тозе Зоркића, једног од саиграча Рајка Жижића.

Након успешних 15 година рада, желимо да се зхвалимо свим спонзорима и члановима Управног одбора који су дали максималан допринос у реализацији фестивала. Председник удружења “Мини баскет Србија” Раде Георгиевски се захвлио селекторима мушке и женске репрезентације на постигнутим резултатима, јер сваки њихов успех је утицао на све већи број минибаскеташа, полазника. Поздраве смо добили и из Лиона од селектора женске репрезентације, Марине Маљковић која је пожелела још пуно успеха у раду, а која због обавеза у клубу није била у могућности да присуствује фестивалу.

Можемо да се запитамо и који спорт данас може да окупи 3000 учесника на једном месту са 300 одиграних утакмица. На основу нашег искуства, можемо свакако да се назовемо “Земљом кошарке”.