Данас је у дворани „ФМП Арена“ у Железнику завршен први међународни Јуниор НБА турнир у нашој земљи под називом „Jr.NBA Arena Sport Finals“, у оргнизацији Кошаркашког савеза Србије у сарадњи са НБА лигом. На турниру су учествовали дечаци и девојчице 2009. годиште и млађи подељени у четири мушке и четири женске екипе – по две из Србије, једна из Словеније и једна из Хрватске. Медијски партнер у организацији овог турнира била је ТВ Арена спорт која је уживо преносила све утакмице.

У конкуренцији дечака, прво место освојила је екипа Србија 2, која је у финалу савладала Србију 1 резултатом 64:54. Прва два дана такмичења, остварени су следећи резултати: Словенија – Србија 1 68:72, Хрватска – Србија 2 47:60, Хрватска – Србија 1 62:65, Србија 2 – Словенија 89:56, Србија 1 – Србија 2 55:50 и Хрватска – Словенија 48:61.

Код девојчица, најбоља екипа била је Србија 1, која је у финалу победила Србију 2 са 35:22. Током претходна два дана, резултати су били: Словенија – Србија 1 37:59, Хрватска – Србија 2 25:41, Хрватска – Србија 1 44:46, Србија 2 – Словенија 49:33, Хрватска – Словенија 50:37 и Србија 1 – Србија 2 41:37.

Током финалног дана, у сјајној атмосфери одржано је и такмичење у шуту, а посебну пажњу изазвало је изузетно атрактивно „Закуцавање шоу“. Такмичењима и свечаној церемонији доделе награда присуствовали су и генерални секретар КСС Златко Болић и потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић.

Велику пажњу младих кошаркаша и кошаркашица изазвало је присуство нашег репрезентативца и аса НБА клуба Атланта Хоукса Богдана Богдановића, као и присуство бивших НБА играча Ненада Крстића, Александра Павловића, Милета Илића и Дарка Миличића.

У такмичењу у шуту победили су Петар Вукушић и Петра Гломазић, обоје из екипа Хрватске, а признања им је доделио Александар Павловић.

По два играча и играчице у избору тренера и НБА стафа изабрани су да учествују у првом „Jr. NBA Showcase“ кампу са најбољима из целог света који ће се овог лета одржати у Лас Вегасу. То су Нађа Максимовић из Србије и Клара Билушић из Хрватске, којима је награду доделила наша бивша репрезентативка и играчица WNBA лиге Слободанка Тувић Максимовић, а код дечака Лун Јарц из Словеније и Петар Бјелица из Србије, које је наградио Ајзеа Остин из US Sport Envoy.

У конкуренцији девојчица, признања за четврто место екипи Словеније уручио је директор Јуниор НБА лиге Србија Бојан Поповић. Бронзане медаље екипи Хрватске уручио је председник КСБ Бошко Аџић. Сребрне медаље женској екипи Србија 2 доделио је потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић. Шампионско прстење и пехар екипи Србија 1 уручила је WNBA шампионка Таџ МекВилијамс Френклин.

У конкуренцији дечака, признања за четврто место екипи Хрватске доделио је Миле Илић. Треће место освојила је Словенија, а медаље им је поделио Дарко Миличић. Сребрне медаље екипи Србија 1 уручио је амбасадор НБА лиге за Европу Ненад Крстић. Шампионско прстење екипи Србија 2 поделио је генерални секретар КСС Златко Болић, а пехар амбасадор САД у Србији Кристофер Хил..

КОМПЛЕТНУ ФОТО ГАЛЕРИЈУ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ОВДЕ

https://disk.yandex.com/d/ZEgh7OoyCy4wCQ