Током слободног дана на Европском првенству за кошаркашице у Београду, пред полуфиналне и мечеве за пласман који су на програму у суботу 6. јула, у Скупштини Града одржан је свечани пријем за делегације репрезентација учесница, челнике КСС и ФИБА и представнике медија. Испред КСС пријему је присуствовао председник Предраг Даниловић, док је нашу репрезентацију представљала селекторка Марина Маљковић.

Домаћин је био председник Скупштине Града Никола Никодијевић који је поздравио госте и дао уводну реч.

– Изузетно нам је драго што смо добили прилику да организујемо 37. Eвропски шампионат за жене, иначе смо познати као спортска нација, пре свега земља кошарке. Иmали смо у протеклих неколико деценија привилегију да организујемо бројна велика такмичења у Београду и оно што могу да вам кажем јесте да су одавде сви увек одлазили са позитивним искуствима и лепим сећањима и верујем да ће тако бити и после овог првенства. У овој сали смо имали прилику да угостимо бројне светске и европске прваке протеклих година, ово је двор у коме дочекујемо наше освајаче медаља и сама чињеница да се данас налазимо овде говори да сте сви већ шампиони. Желим да честитам Марини Маљковић на сјајном резултату наше репрезентације, да позовем све Београђане да сутра увече буду у београдској Арени и подрже Србију у борби за медаљу, а исто тако ту публику позивам да на фер и спортски начин поздрави и друге репрезентације. Желим вам свима пуно спортске среће и успеха, да понесете лепа искуства из Београда и надам се да ћемо имати прилику поново да се сретнемо у нашем главном граду. И на крају, приватна порука: много пута сам у претходних десетак година био домаћин дочека нашим освајачима медаља, Саша Даниловић и Марина Маљковић то знају. Желим вам пуно среће и надам се да ћемо имати једну добру журку у недељу увече, овде у Скупштини Града…

Бројним угледним званицама обратио се и председник КСС Предраг Даниловић.

– Имам велико задовољство да вас у име Кошаркашког савеза Србије, као суорганизатора Европског првенства за жене све поздравим и захвалим вам се на свему што сте до сада учинили да овај шампионат Европе прође у доброј, спортској атмосфери и фер надметању. Са наше стране, велика захвалност свима који су помогли у организацији, Влади Републике Србије, министарки Михајловић, министру Удовичићу, Граду Београду, Граду Нишу, Граду Зрењанину, али и свим људима који су претходних месеци предано радили и предано раде да ово првенство буде једно од најбоље организованих Европских првенстава. Желео бих да честитам свим екипама на приказаним играма до сада, а нарочито на срчаности коју су кошаркашице приказале у утакмицама које су за нама. Предстоји оно главно, четири репрезентације су остале у борби за европски кошаркаши трон и ја им овом приликом желим пуно среће. Нека победи најбољи, а дозволићете ми да изразим веру да ће то бити репрезентација Србије и да својој земљи пожелим највише среће и успеха – поручио је Даниловић.

Испред ФИБА је говорио извршни директор ФИБА Европа Камил Новак.

– Задовољство ми је што сам данас на месту где смо пре седам месеци имали жреб за Европско првенство, а данас нас само два дана дели од великог финала. Иза нас је много узбудљивих утакмица, а пред нама најважније – утакмице за медаље и пласман на квалификационе турнире за Олимпијске игре. Мислим да је ниво на коме је женска кошарка виши од онога на коме је била пре две године на ЕП у Прагу. Све то показује да смо на правом путу. Честитам КСС на сјајном организацији, сјајном пројекту у коме је данас учествовало преко стотину девојчица… Хвала Влади Србије, Граду Београду, КСС и свима који су помогли да ово првенство буде на високом нивоу – рекао је Новак.