У четвртак 29. децембра одржан је традиционални „Кошаркашки сабор“ у организацији Кошаркашког савеза Републике Српске, ове године у Градишци.

Овом приликом, као и претходних година, одигране су ревијалне утакмице између репрезентација Републике Српске и Кошаркашке лиге Србије и женских селекција Републике Српске и Прве женске кошаркашке лиге Србије.

Подељене су награде и признања заслужним појединцима и најбољим кошаркашима.У утакмици репрезентација Републике Српске и Кошаркашке лиге Србије славили су кошаркаши Србије резултатом 103:76. У женском дуелу, селекција Прве женске кошаркашке лиге Србије била је боља од Републике Српске – 67:59.

Председник Кошаркашког савеза Републике Српске Александар Ђурђевић рекао је да је овогодишњи Сабор био веома успешан и одлично организован, као и да је публика у Градишци могла да ужива у сјајној кошарци. Ђурђевић се захвалио Градишци и управи градишке „Арене“ који су омогућили одличне услове за одржавање ове манифестације и најавио да ће „Кошаркашки сабор“ сваке године бити организован у другој локалној заједници. Поводом 30 година Кошаркашког савеза Републике Српске, Кошаркашкој лиги Србије додељена је Златна плакета за изузетан допринос развоју кошарке у Српској, коју је Ђурђевић уручио директору ове лиге Александру Грујину.

У полувремену меча кошаркаши реперезентација Републике Српске и Кошаркашке лиге Србије такмичили су се у шутирању тројки и закуцавању. Најбољи тројкаш био је репрезентативац Републике Српске Бојан Лулић, а у закуцавању Лазар Ђоковић из Кошаркашке лиге Србије. Уручена су у и признања за најбољег кошаркаша и кошаркашицу Републике Српске у овој години капитену Игокее Марку Јошилу и Владинки Ерак из Орлова.

Сабор је практично почео у среду, сусретима мушких У15 и У16 репрезентација Србије и Републике Српске, где су селекције Србије оствариле убедљиве победе.

РЕПУБЛИКА СРПСКА – KОШАРКАШКА ЛИГА СРБИЈЕ 76:103 (16:20 13:36 30:23 17:24)

РЕПУБЛИКА СРПСКА: Kокоруш 6, Лулић 15, Kецман 13,  Смиљанић 13, Дражић 2, Попадић 2, Лончар, Матић 4, Егић 2, Макитан 2, Човичковић 5,  Шорак 15,

Тренер: Данило Палалић

KОШАРКАШКА ЛИГА СРБИЈЕ: Бошковић 23, Милијашевић 16, Пауновић 11, Бањац 5, Медаревић 14, Миљеновић 21, Ђоковић 2, Барна 11, Јоксимовић,  Бојанић.

Тренер: Страјин Недовић, помоћни тренер: Марко Димитријевић.

РЕПУБЛИКА СРПСКА – ЖЕНСКА КОШАРКАШКА ЛИГА СРБИЈЕ 59:67 (11:24 12:11 20:19 16:13)

РЕПУБЛИКА СРПСКА: Шеховац 2, Ђокић 7, Тадић 8, Шобот 12, Лазаревић 13, Митровић, Савић 2, Шкрбић, Шипка, Гуска 5, Демировић 10, Сировина.

Тренер: Александар Ближњаковић, помоћни тренер: Зоран Шеховац.

ЖЕНСКА КОШАРКАШКА ЛИГА СРБИЈЕ: Несторов 9, Вучковић 19, Kнежевић 2, Kаралић 1, Филиповић 12, Васиљевић 4, Вуковић 3, Тодоровић, Јелић 5, Давинић 10, Лукић, Марчетић 2,

Тренер: Никола Јовановић, помоћни тренер: Саша Матеничарски.

Фото: КСРС, Иња Поњавић