На крајње необичном месту, али на спектакуларан начин, у концертној дворани Постојинске јаме, на више од 100 метара испод површине земље, одржан је жреб за Еуробаскет 2013 у Словенији.

Вољом жреба одлучено је да репрезентација Србије игра у групи „Б“ у Јесеницама са селекцијама Македоније, Литваније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Летоније. Уколико изборе једно од прва три места изабраници селектора Душана Ивковића у другој фази шампионата и борби за четвртфинале одмериће снаге са екипама из групе „А“ у којој су Француска, Велика Британија, Немачка, Украјина, Белгија и Израел.

Жребом у Постојинској јами руководили су амбасадори Еуробаскета 2013, Иво Данеу, Раша Нестеровић и Петар Вилфан, а куглице су извлачили Аљоша Жорга, Александар Волков, Хорхе Гарбахоса и Ибрахим Кутлај.

Европски шампионат у Словенији одржаће се од 4. до 22. септембра следеће године, а играће се у четири града Љубљани, Јесеницима, Цељу и Копру.

Србију је на жребу у Постојинској јами представљао, Андрија Клеут, генерални секретар КСС.

ГРУПА „А“ (Љубљана): Француска, Велика Британија, Немачка, Украјина, Белгија, Израел.

ГРУПА „Б“(Јесенице): Македонија, Литванија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Летонија, СРБИЈА.

ГРУПА „Ц“ (Цеље): Шпанија, Словенија, Хрватска, Пољска, Грузија, Чешка.

ГРУПА „Д“(Копар): Русија, Грчка, Италија, Финска, Турска, Шведска.

РАСПОРЕД МЕЧЕВА:

4. септембар: СРБИЈА – ЛИТВАНИЈА
5. септембар: СРБИЈА – БИХ
6. септембар: СРБИЈА – МАКЕДОНИЈА
8. септембар: СРБИЈА – ЛЕТОНИЈА
9. септембар: СРБИЈА – ЦРНА ГОРА

Све мечеви групе „Б“ играће се у Јесеницима, у дворани „Подмежакла“ капацитета 5.500 места.

Душан Ивковић: Циљ је пласман на Светско првенство

Душан Ивковић, селектор репрезентације Србије, изнео је прве утиске после жреба за Европски шампионат у Словенији:

Мислим да су групе по квалитету прилично уједначене. Међутим, није толико битан састав група у преелиминаторној фази. За нас је најважније да будемо максимално спремни већ за прву утакмицу на Шампионату, коју играмо са Литванијом, а затим да од утакмице до утакмице, крчимо пласман у други круг. Први циљ је да прођемо у другу фазу такмичења, а гледајући састав групе „А“ са којом се укршта наша група, мислим да би у другој фази могли озбиљно да конкуришемо за пласман међу прве четири екипе које иду у четвртфинале. Уколико успемо у томе, јако је битно да се тим добро припреми за четвртфинале, јер би нас успех у тој утакмици директно одвео на следећи Шампионат света. Ипак, гледајућу потенцијални састав друге четвртфиналне групе, са друге стране костура, сматрам да би за репрезентацију Србије у Словенији велики успех био пласман који обезбеђује учешће на Светском шампионату у Шпанији 2014. Све преко тога, представљало би вансеријски резултат.