У четвртфиналу Моцарт Купа Радивој Кораћ (14-17. фебруар) у Нишу играће: Борац Моцарт – Чачак 94 Quantox (14.02. у 17.00), Црвена звезда Меридианбет – ФМП Сокербет (14.02. у 20.00), Мега МИС – Војводина МТС (15.02. у 17.00) и Партизан Моцарт бет – Херцеговац (15.02. у 20.00), одлучено је на жребу који је данас одржан у београдском хотелу „Радисон“. Према томе, евентуални „вечити дерби“ могућ је тек у суботњем финалу…

Куглице на жребу извлачили су репрезентативци Србије – кошаркаш Партизана Моцарт бет Алекса Аврамовић и кошаркаш Црвене звезде Меридианбет Дејан Давидовац.

Пре самог жреба, бројне госте, међу којима су били тренери, играчи и представници клубова учесника, поздравио је председник КСС Предраг Даниловић.

– Хвала Вам што сте дошли да сви заједно испратимо жреб за предстојећи Моцарт Куп Радивој Кораћ, завршни турнир који је од великог значаја за Кошаркашки савез Србије, град Ниш и комплетну српску кошарку. И ове године имамо два дебитанта, што и даје посебну драж овом такмичењу, а то су Херцеговац из Гајдобре и Чачак 94 и ја им честитам на пласману на завршни турнир… Традиционално, наш домаћин је поново Град Ниш, 19. пут, велику захвалност дугујемо граду, градоначелници Ниша госпођи Драгани Сотировски и кошаркашким радницима и ентузијастима који ће узети учешће у организацији… Компанија Моцарт ће у наредне четири године бити са нама као насловни спонзор и велико хвала на томе, као и огромно хвала нашем досадашњем насловном спонзору Триглав осигурању и господину Драгану Марковићу… Хвала и другим партнерима на великој подршци. Апелујем на све гледаоце, на све водеће људе наших клубова да спортски и културно бодре своје клубове, да не стварамо непотребне тензије, јер овај Куп носи име једног од најбољих играча свих времена, требало би да имамо то на уму и да кошарка буде у првом плану. На крају, позивам све љубитеље кошарке да од 14. до 17. фебруара дођу у дворану „Чаир“ и уживају у празнику српске кошарке – рекао је Даниловић.

У име организатора града Ниша, присутнима се обратила градоначелница Драгана Сотировски.

Верујем да је прошлогодишња заједничка одлука града Ниша и Кошаркашког савеза Србије да потпишемо двогодишњи уговор о организацији финалног турнира Купа била добра. На време смо почели припрему и верујем да ћемо и ове године бити добри домаћини. С обзиром на то да су очи свих љубитеља кошарке тих дана упрте у Ниш, позивам публику, играче и тренере да од 14. до 17. фебруара пошаљемо једну лепу спортску слику. Верујем да ћемо данас бити лаке руке, да ће играчи и тренери бити задовољни жребом. Желим да вам још једном захвалим што смо сви заједно прошле године у нашем граду обележили век кошарке и што на својеврстан начин овогодишњим Купом отварамо нову еру у српској кошарци. Хвала вам и добродошли у Ниш!  

Испред насловног спонзора компаније Моцарт, говорио је директор маркетинга Дејан Косановић.

Партнерство компаније Моцарт и Кошаркашког савеза Србије датира од 2019. године и велико нам је задовољство што смо то партнерство подигли на виши ниво и да ћемо током наредне четири године додатно помоћи развој српске кошарке. Новина од ове сезоне је да ће турнир Моцарт Куп Радивој Кораћ имати хуманитарни карактер. Наиме, Фондација Моцарт ће за сваки поен током завршног турнира донирати 1.000 динара у хуманитарне сврхе. Сличну акцију смо имали током последњег Мундобаскета, где је сакупљено скоро 2.000.000 динара који су отишли за развој школске кошарке. Дакле, сада је ред на играче, да им ово буде додатни мотив и очекујем да буду шутерски расположени – поручио је Косановић.

Такмичење националног купа од 2003. године носи име Радивоја Кораћа, у част и у знак сећања на једног од најбољих европских кошаркаша свих времена. Од 2013. године победник националног Купа добија реплику оригиналног трофеја Купа Радивој Кораћ који се од 1972. до 2002. додељивао победнику европског клупског такмичења. Тиме је реализована идеја Кошаркашког савеза Србије коју су подржали челници Фиба Европа да „Жућкова левица“ настави свој живот кроз српски Куп.

Такмичење у националном Купу игра се од 1959. године. Од сезоне 2002/2003. такмичење носи име Радивоја Кораћа и од тада је најуспешнија била Црвена звезда са девет освојених трофеја, Партизан има осам, док је три пута најбољи био ФМП. Један трофеј има и екипа Меге.

Најуспешнији клуб из Србије у домаћем Куп такмичењу (укључујући СФРЈ, СРЈ и Србију) је Партизан са 16, следи Црвена звезда са 12 трофеја. ФМП Железник је освојио четири трофеја ОКК Београд има три трофеја. По једном су Куп освајали београдски Раднички, ИМТ и Мега.

Ово ће бити чак 19. пут да је Ниш домаћин финалне утакмице или финалног турнира националног Купа, по чему је град на Нишави апсолутни рекордер. Први пут је финале националног Купа у Нишу играно пре више од четири деценије, још 1975, а последњи пут у сезони 2019/2020. Од 2003, од када такмичење носи име Радивоја Кораћа, предстојећи турнир биће 14. домаћинство Ниша.