У просторијама Кошаркашког савеза Србије обављен је жреб за завршни турнир женског националног Купа „Милан Цига Васојевић“, који се 14. и 15. марта 2020. године први пут одржава у Сурдулици.

У првом полуфиналу 14. марта од 17.00 часова састају се Радивој Кораћ и Врбас Медела, а од 19.30 часова Краљево и Новосадска ЖКА.

Финале је заказано за недељу 15. март у 18.00 часова.

Пред бројним гостима, комплетним руководством КСС, представницима клубова и кошаркашицама, уводну реч дао је председник КСС Предраг Даниловић.

– После одличне организације Купа Радивој Кораћ у Нишу, на реду је женски Куп „Милан Цига Васојевић“, који такође има богату традицију и за који верујемо да ће поново бити на изузетно високом нивоу. Желим да се захвалим организаторима, господину Новици Тончеву и људима из Сурдулице на организацији овог завршног турнира. Драго ми је што ћемо захваљујући овом важном догађају заједно додатно утицати на популаризацију кошарке у овом делу Србије. Сигуран сам да ће девојке играти одлично и да ћемо гледати квалитетне утакмице, да ћемо имати добру посету и да ће нова лепа дворана у Сурдулици бити пуна. Позивам љубитеље кошарке из Сурдулице и Јужне Србије да дођу да виде наше најбоље кошаркашице које ће се борити за вредан трофеј – рекао је Даниловић.

Присутнима се, испред организатора, обратио председник Скупштине општине Сурдулица Новица Тончев.

– Хвала Кошаркашком савезу Србије што нам је указао поверење да организујемо овако важан догађај. Када смо градили нову Спортску халу знали смо да ће то бити место на коме ћемо уживати у великим спортским догађајима. Задовољство свих нас који живимо и радимо у Сурдулици је што кроз овакве велике и лепе манифестације добијамо потврду да радимо праве ствари које служе не само Сурдуличанима, већ целој Србији. Са новом спорстком халом спремно дочекујемо овај догађај и веома се радујем што ће ово бити прва кошаркашка манифестација која ће се одржати и са којом ће званично почети са радом спортска хала. Позивам све да дођу и посете Сурдулицу током 14. и 15. марта, уживају у нашем спортском и културном програму, доброј атмосфери, али и бодре своје клубове. Добро дошли у Сурдулицу – град спорта и такмичарског духа – поручио је Тончев.

Када је реч о историји овог такмичења, од 2006. године, од када је Србија самостална држава, највише трофеја националног Купа освојиле су кошаркашице Хемофарма, чак пет, од чега четири заредом од 2007. до 2010. године. Црвена звезда и Партизан су се радовали по три пута, Партизан – 2011, 2013. и 2018, Црвена звезда 2016, 2017. и 2019, а Радивој Кораћ и Војводина по једном, Кораћ 2014, а Новосађанке 2015.

И ове године на финалном турниру Купа учествује четири клуба, односно четири екипе које су пласман оствариле кроз други степен Купа КСС, а то су Краљево, Радивој Кораћ, Новосадска ЖКА и Врбас Медела.
Капитени клубова учесника Тамара Бајић из Краљева, Љиљана Томашевић из Кораћа, Анастасија Подунавац из Врбаса и Лена Радуловић из Новосадске ЖКА извукле су парове полуфинала.

Како је већ речено, у првом полуфиналу 14. марта од 17.00 часова састају се Радивој Кораћ и Врбас Медела, а од 19.30 часова Краљево и Новосадска ЖКА.
Као и прошле године, паралелно са сениоркама играће и пионирке, и то Беобаскет Мини куп, на коме ће учествовати пионирке Радивоја Кораћа, Краљева, Новосадске ЖКА и селекција Јужне и Источне Србије.

Парови у Беобаскет Мини купу су исти, само што ће уместо пионирки Врбаса учествује селекција Јужне и Источне Србије, а термини утакмица биће накнадно утврђени.