У просторијама Кошаркашког савеза Србије одржан је жреб за завршни турнир женског националног Купа Милан Цига Васојевић, који се 19. и 20. марта 2023. одржава у Нишу, у дворани „Чаир“.

У првом полуфиналу у недељу 19. марта од 17.30 часова састају се Арт Баскет и Партизан 1953, а од 20.00 часова Црвена звезда мтс и Краљево. Финале је заказано за понедељак 20. март у 20.00 часова. Све три утакмице преносиће ТВ Арена спорт.

Паралелно са сениоркама поново ће играти и пионирке, и то Мини куп, на коме ће бити исти парови, само што ће уместо пионирки Партизана играти Студент из Ниша.

Полуфиналне парове су извлачиле кошаркашице клубова учесника Невена Наумчев из Црвене звезде мтс, Тамара Рајић из Краљева, Невена Вучковић из Арт Баскета и Марина Давинић из Партизана 1953.

Жребу су присуствовали представници клубова учесника, а на почетку програма градоначелница Ниша Драгана Сотировски и генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић свечано су потписали двогодишњи уговор о организацији Купа Милан Цига Васојевић, који ће, баш као и мушки Куп, и следеће године бити у дворани „Чаир“.

Уводну реч дао је потпредседник Кошаркашког савеза Србије за такмичења Душан Пројовић.

– Посебно ме радује чињеница да ће и ове године Куп Милан Цига Васојевић бити у Нишу, надам се да ћемо успети да поновимо успех од прошле године клада су сви учесници били презадовољни и изразили жељу да се поново видимо у Нишу. Честитам клубовима који су остварили пласман, желим им да на терену покажу ко је заиста најбољи. На задовољство свих љубитеља кошарке, после две године поново ћемо имати Мини куп за пионирке, где ће нишка публика имати прилику да види младе талентоване девојчице и каква је будућност женске кошарке. Надам се да ће тим малим кошаркашицама учешће на овом турниру остати у вечном сећању као што је било случај претходних година када смо имали ово такмичење у континуитету. Још једном вам свима желим много успеха, здарвља и среће…

Градоначелница Ниша госпођа Драгана Сотировски поздравила је све присутне, челнике КСС, представнике клубова и кошаркашице, и истакла:

– Јако сам поносна што смо данас потписали овај уговор на две године, што значи да можемо да одахнемо јер знамо да ћемо и следеће године бити домаћини и мушком и женском Купу. Као некадашња кошаркашица жао ми је што женска кошарка нема толико велику популарност у Нишу као мушка, и на томе треба ви девојке да радите, а посебно ми је драго што се наш Женски кошаркашки клуб Студент полако али сигурно враћа на место које му припада, а град у томе свестрано помаже. Видели сте какви смо домаћини били током Купа Радивоја Кораћа, верујем да ћемо још бољи бити 19. и 20. марта када ћете нам доћи… Дођите да се заједно радујемо, да осетите наш мерак, наше гостопримство, топлину јужног дела Централне Србије. Нека најбољи победи! – рекла је градоначелница Ниша.

Када је реч о историји овог такмичења, од 2006. године, од када је Србија самостална држава, највише трофеја националног Купа освојиле су кошаркашице Хемофарма, чак пет, од чега четири заредом од 2007. до 2010. године. Црвена звезда има четири Купа 2016, 2017, 2019. и 2022, Партизан се радовао три пута – 2011, 2013. и 2018, а Радивој Кораћ, Војводина, Краљево и Арт Баскет по једном, Кораћ 2014, Новосађанке 2015, Краљево у Сурдулици 2020, а Арт Баскет 2021. у Вршцу.