Генерална скупштина ФИБА Европа 2024, годишња манифестација која окупља све европске федерације чланице ФИБА, одржана је у суботу 11. маја у Порторожу, а домаћин је био Кошаркашки савез Словеније.

Седницом је председавао председник ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса, а присуствовали су и председник ФИБА Шеик Сауд Али Ал Тани, генерални секретар ФИБА Андреас Загклис, извршни директор ФИБА Европа Камил Новак и чланови Европског одбора ФИБА.

Кошаркашки савез Србије на овом великом догађају представљао је генерални секретар Златко Болић, који је у петак присуствовао изузетно важном састанку генералних секретара свих федерација, који је ФИБА вратила у праксу. Болић је имао конструктивне разговоре са председником ФИБА Европа Гарбахосом, генералним секретаром ФИБА Загклисом и осталим челницима највеће кошаркашке организације, као и са колегама из осталих федерација.

Председник Хорхе Гарбахоса је у свом говору посебну пажњу посветио напорима ФИБА Европа да унесе нове идеје и иновације у спорт у Европи, како за клупска тако и за национална такмичења, а приоритет је и на основним и развојним програмима.

Председник ФИБА шеик Сауд Али Ал Тани захвалио је словеначком савезу на одличном домаћинству, похвалио напоран рад ФИБА Европа у развоју кошарке и најавио да су Олимпијске игре савршена прилика да се покажу снага и значај кошарке.

Генерална скупштина ФИБА Европа 2025. биће одржана у Летонији, док ће домаћин заседања 2026. бити Кошаркашки савез Исланда у Рејкјавику.

Фото: ФИБА