У понедељак 11. фебруара 2019. у Влади Србије је одржана прва конститутивна седница Организационог одбора Европско првенство за кошаркашице, које се одржава од 27. јуна до 7. јула у Србији и Летонији.

На овој седници констатовано је да је то најважније међународно такмичење које се одржава у нашој земљи у овој години, прилика да Србија промовише женски спорт и још једном покаже да је добар домаћин и организатор великих спортских догађаја, како је речено у Влади Србије.

Потпредседница Владе Србије и председница Организационог одбора Европског првенства за сениорке у кошарци Зорана Михајловић истакла је да је то такмичење важно не само за промоцију спорта, већ и наше земље и изразила задовољство што је Кошаркашки савез Србије видео у влади партнера за организацију тог спортског догађаја.

Како је рекла, на данашњој седници Одбора договорен је финансијски план и све што ће се у наредном периоду радити у Београду, Нишу и Зрењанину, који ће бити домаћини такмичења.

– Сви ћемо дати свој максимум да такмичење буде добро организовано и да све прође у најбољем реду. Ово је прилика и да покажемо да је Србија много више од спорта – навела је Михајловић и додала да је у организацију такмичења укључена и Туристичка организација Србије.

Потпредседница владе истакла је да је ЕП за кошаркашице прилика да се још више промовише женски спорт.

– Много више спорта, значи мање насиља и показује каква само нација и какво смо друштво – нагласила је Михајловић и најавила да ће следећа седница Одбора бити одржана за седам дана.

Министар спорта и омладине Вања Удовичић рекао је да је Европско првенство за сениорке у кошарци најзначајније међународно спортско такмичење које се одржава у Србији у 2019.години и подсетио да је наша земља у последњих пет година органиозовала 15 великих међународних сениорских такмичења.

– Можемо рећи да ће Србија бити најбољи домаћин, што је кошаркашка јавност видела до сада, и да ће Србија након тога бити узимана као пример добре праксе и да ћемо подићи стандарде кад је реч о организацији великих такмичења. Ово је треће велико такмичење у кошарци које се организује у нашој земљи у последње три године, а Србија је ове године први пут домаћин кошаркашког првенства за жене. Желимо да популаризујемо и промовишемо женски спорт и да привучемо што већи број девојчица у систем спорта и велику породицу кошарке – истакао је Удовичић и изразио наду да ће љубитељи кошарке из иностранства који буду посетили нашу земљу и пратили ЕП осетити право гостопримство Србије.

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић изразио је задовољство због одржавања прве седнице Организационог одбора и истакао да организација великих спортских догађаја није могућа без подршке и помоћи Владе Србије, Министарства спорта и локалних самоуправа.

– Веома сам срећан што је потпредседница владе прихватила ову значајну и одговорну улогу. Сигуран сам да ћемо сви заједно, са њеним тимом на челу, још једном показати да је Србија изврстан домаћин и мајстор у организовању великих такмичења – јасан је Даниловић.

Текст и фото: Танјуг