У Народној библиотеци Србије данас је одржана свечана промоција монографије Кошаркашког савеза Србије „Сто прича за сто година“, коју је КСС у сарадњи са Службеним гласником и аутором књиге Александром Милетићем припремио поводом обележавања века постојања кошарке у нашој земљи.

О књизи и пребогатој историји наше кошарке говорили су председник КСС Предраг Даниловић, директор Службеног гласника Младен Шарчевић, редитељ Дарко Бајић и аутор Александар Милетић. Свечаном догађају присуствовали су и генерални секретар КСС Златко Болић, потпредседник за мушку кошарку Миленко Тепић, легендарни асови и цењени гости из света кошарке и спорта Блажо Стојановић, Владислав Лучић, Миодраг Марић, Миодраг Бабић, Ђорђе Вишацки, Јелица Комненовић, Гордана Радовић, Предраг Бојић, Млађан Шилобад, Владимир Станковић и други, док су лепе речи упутили и Соња Васић, Братислав Ђорђевић и Мирољуб Дамњановић, који су и сами писали историју трофејног спорта.

После уводне речи госпође Драгане Милуновић, заменице управника Народне библиотеке Србије Владимира Пиштала, присутнима се обратио председник КСС Предраг Даниловић.

– Драги гости, пријатељи кошарке, хвала вам што сте дошли на промоцију монографије Кошаркашког савеза Србије «Сто прича за сто година». Хтео бих, пре свега, да захвалим Службеном гласнику и његовом директору Младену Шарчевићу, који су заједно са нама издали ову монографију. Хвала и директору Народне библиотеке Србије Владимиру Пишталу који је наш домаћин данас. Посебну захвалност изражавам аутору Александру Милетићу и свима који су радили на овој монографији која изгледа светски. У години када обележавамо век постојања кошарке у Србији, било је логично да Кошаркашки савез Србије изда једну овакву књигу. До сада је била пракса да се монографије овог типа баве искључиво највећим успесима националних тимова, а ово је први пут да смо посветили пажњу и неким другим важним стварима које су допринеле да постанемо земља кошарке. Сто прича у монографији поређано је хронолошки, а последња, стота прича, посвећена је успесима у овој години, у којој је наша мушка репрезентација друга на свету, мушка 3х3 репрезентација прва и на свету и у Европи, а јуниорски мушки тим најбољи у Европи. Овом књигом затварамо једно успешно вековно поглавље. Сигуран сам да нове велике приче почињемо да исписујемо у наредној, олимпијској години, почев од фебруара када наше кошаркашице играју квалификације за Олимпијске игре у Паризу – рекао је Даниловић.

Следећи је говорио директор Службеног гласника Младен Шарчевић, који је истакао велико задовољство сарадњом на овом пројекту са КСС.

– Овакве књиге су национално вредне, за ову генерацију и оне које долазе… Јако је важан и много ми се свиђа начин на који је историја у овој монографији приказана. Није у питању само слика, хронологија и набачени модели и информације, него много занимљивих прича кроз које иду цели догађаји и све што је везано за нашу кошарку. Све почиње од ОШ «Краљ Петар Први», првих утакмица које су игране у Другој гимназији… Кошарка је везана за младе и јако ми је драго што смо у једном релативно добром периоду успели да заједнички изгурамо ову причу и што је књига сведена… Имао сам прилику да је први видим и са великим задовољством када дођем на посао прочитам по део. Верујте да ћете уз њу уживати, још једном хвала Кошаркашком савезу Србије…

Познати редитељ Драко Бајић осврнуо се на своју велику заљубљеност у кошарку, еру седамдесетих када је расла њена популарност међу младима, као и на култни филм «Били смо прваци света» који је режирао.

– Кошарка је део мог детињства и требало би да буде део детињства свих клинаца. Спорт је најважнија ствар којом треба да одвојите децу од компјутера и игрица, да буду на терену, да се друже и развијају у здраве момке и девојке… Захваљујући Александру Милетићу који је знао комплетну историју и помогао ми у снимању филма, ушао сам у целу причу и доживео предивне тренутке у разговорима са Калембером, Шолманом, Капоњом, Симоновићем, Данеуом, Плећашом… Онда сам схватио шта је права шампионска прича, коју је, наравно, прошао и Саша Даниловић… Када постанете прваци света то је нешто неизбрисиво, не само за саме играче већ и за целу нацију. Та срећа који смо ми имали и доживљавали гледајући велике утакмице уживо и на телевизији је неописива и остаје до данас… Јако ми је драго што је ова књига овде, желим јој десетоструко издање, сигуран сам да ће она привући младе људе… – рекао је између осталог Бајић.

Аутор монографије Александар Милетић захвалио се свима на лепим речима и између осталог истакао:

– Хтели смо да понудимо неки мало другачији концепт, да то не буду само приче о репрезентацијама и медаљама. Имао сам прилику да видим многе монографије и оне су углавном везане за успехе репрезентација. Овде смо хтели да покажемо да је кошарка нешто више и од медаља, да укључимо мало и културу, друштвене околности, покажемо и шта је утицало да наша кошарка постане тако велика. Ни сто хиљада прича није довољно за оно што су наши кошаркаши и кошаркашице урадили, али мислим да је ово добра основа за даље. Колико год имали књига о кошарци, сигуран сам да можемо да направимо још брдо књига које ће бити подједнако добре и занимљиве. Хвала Кошаркашком савезу Србије и председнику Предрагу Даниловићу на поверењу, Службеном гласнику на сарадњи која је увек била добра, Александру Прибићевићу који је као велики уметник удахнуо живот многим капиталним издањима и има велике заслуге за овакав изглед књиге. Хвала свим људима који су помогли, Александри Миловановић која је радила на преводу ове књиге… Била је велика част радити овакву књигу у оваквој јубиларној години…

Међу угледним званицама била је и наша трофејна кошаркашица Соња Васић.

– Као представник женске кошарке у Србији, изузетна нам је част да смо успеле, након оне наше старије и познатије генерације из осамдесетих која је постигла највеће успехе, да се и ми нађемо на страницама ове књиге и понудимо материјал да будемо међу ових сто прича. Као што је већ речено, медаље су нешто што сви највише памте. Мислим да је за све нас највећи утисак аманет који остављамо за даље, што је и највећа вредност свих успеха које смо постигле.

Монографију можете да купите преко онлајн шопa Кошаркашког савеза Србије на https://shop.kss.rs/ .