У згради Кошаркашког савеза Србије одржана је свечана промоција нове сезоне Рода 3×3 првенства Србије, којој су присуствовали наши 3×3 репрезентативци, челници КСС, интернационалне судије, представници медија, спонзори и пријатељи КСС, организатори локалних турнира…

Почетак пете сезона Рода 3×3 првенства Србије обележен је у сјајној кошаркашкој атмосфери, а уводну реч дао је генерални секретар КСС Дејан Томашевић.

– Пре неколико година, када смо кренули са овом идејом о оснивању лиге и мало конкретнијег уласка Кошаркашког савеза у 3х3 кошарку, вероватно нисмо очекивали да ћемо доћи до овако високог нивоа. Данас са поносом можемо да кажемо да смо убедљиво најбоља федерација, наравно, пре свега играчки, јер су ови момци убедљиво први на ранг листи, али и по броју организованих турнира, јер смо и по том рејтингу перјаница. Када разговарам са колегама из других федерација, они покушавају да се угледају на нас. Зато желим да се захвалим пре свега свим људима из КСС који су се, поред свих осталих обавеза, прихватили и овога и захваљујући њиховом марљивом раду смо дошли ту где смо… Наравно, на првом месту и највећа мотивација су нам управо ови играчи који на бројним турнирима освајају прва места и доносе нам највећи број поена потребних за оно што нам је кључни задатак – да наша репрезентација оде на Олимпијске игре следеће године. Овим путем бих се и њима захвалио за то на који начин представљају нашу земљу у свету, јер сам био на неколико турнира и видео какав рејтинг и респект имају од свих осталих. Доказ да добро радимо су и спонзори који су са нама. Од ове године смо јачи и за две велике компаније које су уз нас – Рајфајзен банку и Лашко пиво. Сигуран сам да ће нам са њима бити лакше да све идеје спроведемо у дела. На крају, велика захвалност свим промотерима по свим градовима који су се од самог старта укључили у ову нашу причу, верујем да ћемо из године у годину бити све бројнији… – поручио је Томашевић.

Промоцији су присуствовали и 3×3 репрезентативци Србије Стефан Стојачић, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Марко Ждеро, а скупу се обратио Стефан Стојачић.

– Част ми је што могу да вам се обратим испред свих 3х3 играча који представљају Србију, убедљиво прву државу на свету у овом спорту. Наше првенство је свакако најјаче првенство на планети, у Србији постоји велики број великих екипа, феноменални смо и у екипним и у појединачним резултатима. Ово је најважнија година за 3х3 кошарку, јер је само она квалификациона за Олимпијске игре. Сви досадашњи успеси и бодови говоре да имамо потенцијал за Олимпијске игре, али је ова гадина пресудна и од ње све зависи. Ове године на светском туру морамо да покажемо да смо најбољи и то је циљ и нашег првенства и свих српских тимова…

После емитовања кратког видеа са ретроспективом претходне сезоне, о очекивањима и детаљима новог Рода 3х3 првенства Србије говорио је Бошко Аџић.

– Још једном желим да поздравим све присутне у име КСС и у име свих људи задужених за 3х3 такмичење и да искажем велику жалост што уместо мене овде за говорницом није један од идејних твораца садашњег система 3х3 такмичења Дејан Димитријевић који нас је ненадано напустио пре годину и по дана. Видели смо како је било претходне сезоне а трудићемо се да ове сезоне претходну значајно надмашимо у сваком погледу. Ово је јединствена прилика да, пре свега, поздравимо представнике свих локалних организатора и да им се захвалимо што су активни учесници у систему 3х3. Можемо све и свашта да осмислимо, али без њих на локалу који то све организују, наше идеје би остале само слово на папиру и читаво такмичење не би имало овакву масовност. Користим прилику и да се захвалим нашим спонзорима компанијама Рода и Триглав који нас прате од самог почетка. Од ове године имамо и два нова партнера компаније Хајнекен са својим пивом Лашко и Рајфајзен банку, две изузетно велике компаније што говори и о квалитету нашег рада, али и о маркетиншким потенцијалима самог такмичења. Од прошле године са нама је и значајан партнер Бео спорт систем који нам је путем спонзорства обезбедио више од 200 лопти… Велика захвалност у организацији и поставци система дугујемо агенцији 3х3 Ивент мејкер, који су нам несебично дали практично све битне информације и инпуте како бисмо у најкраћем року успоставили систем такмичења. Готово од самог почетка нас прати и сјајна маркетиншка агенција Дивоушн која нам је пренела велико искуство организовања бројних догађаја… Ове сезоне нас очекује најбројније такмичење, у календару је предвиђено укупно 40 турнира, с тим што је очекивано да тај број буде и нешто већи јер нам се јављају и нови организатори.

О наведеног броја 15 турнира је А категорије у чијој организацији значајно директно учествује КСС са свим расположивим капацитетима а остали турнири су у директној ингеренцији локалних организатора…

– Читав систем такмичења заокружићемо са два значајна турнира, Купом Дејана Димитријевића на Златибору и Финалним турниром првенства Србије. Настојаћемо да финални турнир буде на нивоу најбољих ФИБА турнира, и претходни на Тргу републике у Београду је био изузетан. Идеја нам је да финални турнир ове године одржимо ван Београда, прва оцпија нам је Нови Сад, град из кога имамо две изузетне, светске екипе – Нови Сад и Лиман. Ове године сви турнири су и са никад већим фондом награда, од новчаних до робних у опреми КСС. Сигурни смо да су, уз резултате наших екипа и појединаца, наш систем такмичења и бројност значајно допринели да смо више година узастопно најбоље рангирана федерација на ФИБА бодовној листи и ако тај тренд задржимо остварићемо право директог пласмана на Олимпијске игре. Користим прилику да позовем што већи број кошаркаша и екипа да се укључе у атрактивно и динамично 3х3 такмичење, да значајно повећамо број екипа и базу српских играча и да у најскорије време наши садашњи најбољи играчи стрепе од младих играча за своје место у репрезентацији – објаснио је Аџић.