Олимпијски комитет Србије номиновао је селектора женске кошаркашке репрезентације Марину Маљковић, за трофеј Међународног олимпијског комитета „Жене и спорт“ за 2017. годину.

У кандидатури се поред осталог каже да Марина Маљковић последњих неколико година постиже одличне резултате у својој професионалној каријери као кошаркашки тренер, а у исто време води непрофитну организацију са циљем да понуди бесплатне кошаркашке тренинге за девојчице. За кратко време Марина је постала рол модел и прави промотер јачања улоге жена у спорту. Својом посвећеношћу и достигнућима она инспирише девојчице и жене да буду више инволвиране у спорт и да прате своје снове.

Оно што Марину чини посебном јесте чињеница да је позицију и улогу у друштву изграђену кроз успехе женске кошаркашке репрезентације коју предводи, користила да додатно промовише улогу жене у спорту. Учествовала је на бројним трибинама и конференцијама истичући важност укључивања девојчица у спорт. У 2015. години отворила је бесплатну школу кошарке за девојчице „Покрет за женску кошарку Марина Маљковић“ и до данас је кроз осам покренутих програма 500 девојчица почело да тренира овај спорт.

– Почаствована сам што сам одабрана да будем номинована за признање Међународног олимпијског комитета међу толико сјајних жена које имамо у спорту. На мени је да и даље наставим да се борим да женска кошарка у Србији добије адекватне услове да се развија, да кошарка и спорт генерално буде доступан сваком детету у Србији, да код њих стварамо здраве навике, а да оним најталентованијим створимо најбоље могуће услове за развој, како би сјајни резултати које правимо имали континуитет. Хвала, Олимпијски комитет Србије ми је указао велику част – рекла је Марина Маљковић.